2009.07.28. - BBQ és krumplileves

2009.07.28. - BBQ és krumplileves

Facebook Tweet
Ma megnézzük, hogy hogyan tudjuk kiszámolni, hogy mennyi étel elegendő a vendégeknek, és még egy kis nyelvtan is el lesz rejtve a leckében. Kövesd figyelmesen a leckéket péntekig, mert a pénteki leckében lesz a héten előforduló összes idegen szó kiszótározva kiejtéssel együtt!

 
 
5Perc Angol online magazin 5Perc Angol.hu Fórum LetElthetŐ anyagok
2009.július 28. Hírlevélarchívum

Szia !

Remélem kellemesen telt a hétvégéd! Mi egy kicsit kirúgtunk a hámból pénteken, így a szombat és a vasárnap pihenéssel és láblógatással kelt. Szombaton este lementünk a falu éttermébe, hogy zsíros kenyeret együnk (megjegyzem miattunk került fel az étlapra 3 éve, mert állandóan azt kértünk, mint „elegáns előétel”, sajnos azonban most épp nem szerepelt a kínálatban:- ( így hát be kellett érnünk egy egészségesebb vacsorával.  Hétfőn megkérdeztem Artúrt, hogy mit enne vacsorára (most, hogy jövő héten 2 éves lesz, és már simán mondatokban beszélget, sokkal egyszerűbb megoldani a fogára való vacsora kérdését is:- ), mire ő közölte, hogy krumplilevest. Ezen jól meglepődtem, de teljesítettem a kívánságát, evett is két tányérral belőle!

És ha már ennyit beszéltem az ételekről, azt gondoltam, hogy a héten tanulhatnánk valami ételekkel kapcsolatosat, de nem csak olyan „simán”.  Végül arra jutottam, hogy a heti téma legyen a vendégség, és a kerti partik, hiszen ez szerintem elég aktuális téma így a nyár derekán.

Ma megnézzük, hogy hogyan tudjuk kiszámolni, hogy mennyi étel elegendő a vendégeknek, és még egy kis nyelvtan is el lesz rejtve a leckében. Kövesd figyelmesen a leckéket péntekig, mert a pénteki leckében lesz a héten előforduló összes idegen szó kiszótározva kiejtéssel együtt!


A leckék végére pedig a sütni-főzni szeretőknek teszek egy BBQ (barbeque) receptet is!  

Jó tanulást!

Üdv,
Nóri

 

MAI LECKE


LECKE INDÍTÁSA


CLASSIC CHEESBURGER

Serves 4

·       2 pounds ground beef, preferably chuck

·       2 teaspoons salt

·       1/4 teaspoon freshly ground black pepper

·       3 ounces cheddar or Monterey Jack cheese, sliced 1/4 inch thick

·       4 hamburger buns

·       2 tomatoes (12 ounces), sliced

·       8 leaves Bibb lettuce (1 small head)

·       1 small red onion, sliced

Directions

1.   Heat a grill or grill pan to medium high. Season meat with salt and pepper, mix very lightly, and shape into four patties. Grill hamburgers 4 to 6 minutes per side for rare and 9 to 11 minutes for well done. If making cheeseburgers, lay cheese slices on top of the hamburgers after they have been flipped.

2.   Serve immediately on buns (toasted, if desired), topped with tomatoes, lettuce, and onion slices.
 



 

chuck

marhatarja

freshly ground pepper

frissen őrölt bors

ground beef

darált marhahús

hamburger bun

hamburger zsömle

pan

serpenyő

patty

húspogácsa

preferably

inkább

rare

nyers

sliced

szeletelt

thick

vastag

to flip

megfordít, megforgat

to lay

fektet, rátesz

to season

fűszerez

to shape

formáz

well done

jól átsütött

 

Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok