2009.10.06. – Műveltetés, mi is az?

Ezen a héten a Műveltetéssel fogunk foglalkozni, ami messze nem olyan nehéz, mint amilyennek sokan hiszik! Igazából ma a magyarázatot fogjuk áttekinteni, a többi napon pedig gyakorolni fogunk.


5Perc Angol online magazin 5Perc Angol.hu Fórum Letölthető anyagok
2009. október 06. Hírlevélarchívum

Szia!

Nagy örömünkre szolgál, hogy ilyen sokan érdeklődtök a magazin iránt. Már csak pár nap, és megvásárolható lesz az újságárusoknál, vagy ha előfizetsz, akkor postán kapod majd meg.

Ezen a héten a Műveltetéssel fogunk foglalkozni, ami messze nem olyan nehéz, mint amilyennek sokan hiszik! Igazából ma a magyarázatot fogjuk áttekinteni, a többi napon pedig gyakorolni fogunk.

Végül, ha esetleg lemaradtál volna a nagy hírről, akkor röviden a jövő héttől kapható magazinról:

Magazinunk havonta jelenik meg 60 oldal terjedelemben, amelynek az első fele egy bulvár-életmód újságnak „álcázott” nyelvoktató magazin (ahol a tematikus cikkekhez – havi téma, recept, utazás, sport, egészség és fitnesz, tudomány és technológia, könyvajánló, sztárpletykák, divat, horoszkóp és rejtvény – tartozik feladat, hanganyag, videó, képes szótár, szószedet, stb.), a másik felében pedig kidolgozott írásbeli és szóbeli tételeket, feladatokat, felkészítő anyagokat találsz nyelvvizsgára és érettségire. A magazin végén Business English tananyagok, és egy szakértői rovat is található. Ráadásul a magazinhoz számos audió és videó anyag is tartozik.

A magazin ára 750 forint, és október 13-tól minden újságosnál kapható, illetve megrendelhető postai úton a magazin(kukac)5percangol.hu e-mail címen.

Ha szeretnéd havonta mindig egy picivel előbb megkapni az újságot a postástól, akkor fizess elő, így még olcsóbban is hozzá juthatsz az újsághoz. Az előfizetés ára negyedévre 1950 forint (650 forint/példány), félévre 3600 forint (600 forint/példány), egy évre 6600 forint (550 forint/példány).

Azok között, akik 2009.október 30-ig egy éves előfizetést vásárolnak, egy DELL Inspirion Mini 10 Netbook számítógépet sorsolunk ki. Az előfizetési igényeket (névvel, postacímmel és az előfizetésre vonatkozó adatokkal) az elofizetes(kukac)5percangol.hu e-mail címre várjuk. Az előfizetésre vonatkozó fizetési módokat és feltételeket e-mailben küldjük vissza.

Üdv,
Nóri

 

MAI LECKE

CAUSATION – MÛVELTETÉS

A műveltetés igen gyakori nyelvtani jelenség az angol nyelvben, és messze nem olyan bonyolult, mint aminek azt sokan hiszik. A lényege az, hogy olyan esetekben használjuk, amikor valaki valaki mással csináltat meg valamit.
 

 

Alapformák

Tulajdonképpen két fő formája van a műveltetésnek, mindkét esetben a ’have’ igét használjuk a műveltetés kifejezésére.

1. I’ve had my brother cut my hair. – A testvéremmel vágattam le a hajam.


2. I’ve had my hair cut. – Levágattam a hajam

A két mondat között egy nagy különbség van: az elsőnél benne van az is, hogy kivel végeztetem el a cselekvést (a testvéremmel vágattam le), a másikban csak a cselekvés (műveltetés) ténye van benne (levágattam).


Nézzük meg, hogy hogyan kell a két alakot képezni:

1 – amikor benne van az is, hogy kivel végeztetem el, a következő sorrendben követik egymást az egyes mondatrészek:

aki végezteti a cselekvést (I) + have megfelelően ragozva (’ve had) + aki végzi a cselekvést (my brother) + főige 1. alakja (cut) + a cselekvés tárgya (my hair)

Ebben az esetben lehetőség van a have műveltető ige helyett a make vagy a get igéket is használni, azonban figyelni kell egy-két apróságra:

aki végezteti a cselekvést (I) + have megfelelően ragozva (’ve had) + aki végzi a cselekvést (my brother) + főige 1. alakja (cut) + a cselekvés tárgya (my hair)

Ebben az esetben lehetőség van a have műveltető ige helyett a make vagy a get igéket is használni, azonban figyelni kell egy-két apróságra:

műveltető ige

mögöttes jelentés

a főige alakja

példamondat

magyarul

have

 

’sima’ műveltetés

1.alak

I’ve had my brother cut my hair.

A testvéremmel vágattam le a hajam. (vagy azért mert fodrász, vagy azért mert jól tud hajat vágni)

get

hasonló a have-hez/foglalkozási kötelesség

to+ige

I’ve got my brother to cut my hair.

A testvéremmel vágattam le a hajam. (valószínűsíthetően ő egy fodrász)

make

kényszerítés, rávenni vkit vmire

1.alak

I’ve made my brother cut my hair.

Levágattam a testvéremmel a hajam. (rávettem/kényszerítettem, mert ő nem akarta)

let

hagyni vkinek, hogy csináljon vmit

1.alak

I let my brother cut my hair.

Hagytam a testvéremnek, hogy levágja a hajam. (megengedtem neki, hogy levágja)

2 – amikor nincs benne a mondatban az, hogy kivel végeztetjük el a cselekvést, akkor a következő sorrendben követik egymást az egyes mondatrészek:

aki végezteti a cselekvést (I) + have megfelelően ragozva (’ve had) + a cselekvés tárgya (my hair) + 3. alak (cut)
 

Ebben az esetben lehetőség van a have műveltető ige helyett a get igét is használni, a mondat értelme ugyanaz marad.

I’ve had my hair cut. = I’ve got my hair cut.

 

Hamarosan az újságárusoknál!

Magazinunk havonta jelenik meg 60 oldal terjedelemben, amelynek az első fele egy bulvár-életmód újságnak „álcázott” nyelvoktató magazin (ahol a tematikus cikkekhez – havi téma, recept, utazás, sport, egészség és fitness, tudomány és technológia, könyvajánló, sztárpletykák, divat, horoszkóp és rejtvény – tartozik feladat, hanganyag, videó, képes szótár, szószedet, stb.), a másik felében pedig kidolgozott írásbeli és szóbeli tételeket, feladatokat, felkészítő anyagokat találsz nyelvvizsgára és érettségire. A magazin végén Business English tananyagok, és egy szakértői rovat is található. Ráadásul a magazinhoz számos audió és videó anyag is tartozik.

További infó a magazinról: itt

©2003-2009 | 5perc™ Csoport Kft.- Minden jog fenntartva
Amennyiben a későbbiekben nem kívánsz tőlünk további információkat kapni, akkor csak egyszerűen kattints az alábbi hivatkozásra,és ezzel kijelentkezhetsz a listánkról.
Kattintson ide a leiratkozáshoz! 

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!