2010.09.10. – MUST és HAVE TO, na meg a Roxette

alapfok
Ma tovább folytatjuk a módbeli segédigék tárgyalását, és megnézzük, hogy mit kell tudni a MUST és a HAVE TO kifejezésekről.


Hogy minden e-mailünket megkapd, add hozzá címlistádhoz a szalai.nori@5percangol.hu-t.
 

 
 

Szia!

Képzeld, Artúr nagyon ügyesen vette az ovi akadályokat: egy könnycsepp nélkül szerdán már ott is aludt, és nagyon tetszik neki az új helyzet. Én kicsit nehezebben veszem azt, hogy át kell állítanom a bioritmusomat a fél 8-as kelésről fél 6-osra, és az éjjel 1 utáni lefekvést pedig este 11-re… mondjuk a hajnali kelés után nem esik nehezemre még este fél 10-kor sem elaludni:- )

Ma tovább folytatjuk a módbeli segédigék tárgyalását, és megnézzük, hogy mit kell tudni a MUST és a HAVE TO kifejezésekről. Természetesen lesz dal is, a Roxettetől az It must have been love.

Jó tanulást!

Üdv,

Nóri
 

cambridge.jpg2 hét alatt folyékonyan angolul!
Ezt nem vállaljuk; de hogyha komolyan gondolod a nyelvtanulást kattints ránk! Céges és lakossági tanfolyamok, kezdőtől CFC, CAE, CPE előkészítőig.

www.cambridge.hu
MAI LECKE


MUST és HAVE TO

A MUST és a HAVE TO jelentése nagyjából megegyezik: mindkettő azt jelenti, hogy kell. Mivel nagyon hasonló a jelentésük, így összekeverni is elég könnyű őketL

TIPP: Eredetileg a brit és az amerikai angol kezdett el különbséget tenni a két segédige között. Az amerikai angolban a have to használata a gyakoribb. Ennek ellenére a mai nyelvben a különbségek egyre halványulnak.

Most pedig lássuk, hogy mi is a legfőbb különbség a MUST és a HAVE TO használata között! Ahogy azt az előbb is mondtam, a jelentésük nagyon hasonló: mindkettő azt jelenti, hogy kell. Nézzünk is meg egy-két példát!

crib.gif

HAVE TO

I have to find a new job.
Új munkát kell találnom.

MUST

I’m so tired. I must get some sleep!
Olyan fáradt vagyok! Le kell feküdnöm egy kicsit!

Nézzük először az elsőt! Szegény fickót kirúgták a munkahelyéről, ezért most nagyon maga alatt van. Egyáltalán nem számított erre, ezért nem is keresett új munkát.

De most, munkát KELL találnia! Ebben az esetben a HAVE TO -t kell használni, mert itt nem egy saját szándékról van szó, hanem egy külső tényező miatt kell neki valamit csinálnia. Ez egy KÉNYSZERHELYZET. Nem áll szándékában ezt tenni, de nincs más választása, ezt kell csinálnia.

Ezzel szemben a MUST -ot akkor használjuk, ha valamit olyat kell csinálnunk, amire nem kényszerít senki, mi magunk érezzük azt, hogy ezt KELL tennünk, és ezt akarjuk is. Nézd a példát: a hölgy nagyon fáradt, és aludni akar. Szüksége van erre. Ez nem egy kényszer, hisz senki és semmi nem kényszeríti az alvásra, ő maga érzi ennek szükségességét, saját maga miatt kell megtennie.

 Végül hasonlítsuk össze a két kifejezést ugyanazon a mondaton:

I have to learn new words. We’re having a test tomorrow at school. – Új szavakat kell tanulnom. Holnap dolgozatot írunk az iskolában.

I must learn new words. I want to understand better English newspapers. – Új szavakat kell tanulnom. Szeretném jobban megérteni az angol nyelvű újságokat.

TIPP: Mivel a magyar nyelvben mind a két kifejezést úgy fordítjuk, hogy kell, ezért könnyen bele lehet gabalyodni a fordításba. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor inkább a HAVE TO -t választd, mert az egyszerűbb, és minden igeidőben a „normális” ragozás szerint tudod használni. Tagadni és kérdezni is sokkal egyszerűbb vele, csak az aktuális igeidő segédigéjét kell használnod, éppúgy, mint azt bármilyen igével tennéd.

I have to do some shopping. We need something for dinner. – Be kell vásárolnom. Kell valami vacsira.

Sarah doesn’t have to work tomorrow. She’ll have a day off. – Sarah-nak nem kell holnap dolgoznia. Szabad napja lesz.

Do you have to stay here for long? – Sokáig kell itt maradnod?

We didn’t have to take the bus. We took a taxi to the station. – Nem kellett busszal mennünk. Fogtunk egy taxit az állomásig.

Did he have to wait for long? – Sokat kellett várnod?

Ezzel rendben is volnánk, azt már tudjuk, hogy hogyan kell kijelentő mondatokat alkotni a MUST és a HAVE TO kifejezésekkel. Most pedig nézzük meg, hogy hogyan kell kérdéseket és tagadó mondatokat alkotni a MUST tal és a HAVE TO -val. Ez már nem lesz olyan egyszerű, mert a MUST tagadó alakja, nem a MUST ige tagadó formája lesz. Nézzük is meg most rögtön!

You must visit Mary! She’s ill. – Ez azt jelenti, hogy meg kell látogatnod Mary-tm mert beteg.

You mustn’t visit Mary. She’s ill. – Ezt azt jelenti, hogy NEM SZABAD meglátogatnod Mary-t, mert beteg. Lehet, hogy elkapott valami fertőzést, és ha átmész hozzá, akkor elkaphatod, ezért nem szabad.

Tehát, a MUSTN’T tiltást jelent, amikor valakinek nem szabad valamit csinálnia.

Tehát, ha a MUSTN’T nem a MUST tagadása értelmileg, akkor mi lehet a MUST tagadása, ha azt akarjuk mondani, hogy „nem kell”. A MUST tagadása ebben az esetben a NEEDN’T, vagy a DON’T NEED TO.

NEEDN’T=DON’T NEED TO

You needn’t visit Mary. She’s feeling much better now. OR You don’t need to visit Mary. She’s feeling much better now. – Nem kell meglátogatnod Mary-t. Már sokkal jobban érzi magát.

Végül, de nem utolsósorban tanuljuk meg, hogy hogyan kell a MUST és a NEEDN’T múltidejét képezni! Ez egyáltalán nem nehéz, a módbeli segédigéknél megszokott szerkezetet kell használni:

MÓDBELI SEGÉDIGE + HAVE + A FŐIGE 3. ALAKJA

JELEN IDŐ:

It’ s a brilliant film. You must see it! – Ez egy nagyszerű film! Látnod kell!

I’ll do it alone. You needn’t help me./You don’t need to help me. – Majd egyedül megcsinálom! Nem kell segítened.

MÚLT IDŐ:

It was a brilliant film. You must have seen it. – Nagyszerű film volt! Látnod kellett volna!

I could have done it alone. You needn’t have helped me./You didn’t need to help me. – Meg tudtam volna csinálni egyedül. Nem kellett volna segítened.

 

ROXETTE: IT MUST HAVE BEEN LOVE

0909roxette.jpg

A VIDEÓT ITT NÉZHETED MEG: /cikk/roxette_it_must_have_been_love/

ewu_logo_kicsi.jpgEnglish Writing in Use Master Course:

 Are you sure that you are not using Hunglish when you think you are always using English? Our course is offered for those whose English is good, but want to become professional English communicators. http://www.mesterkurzusok.hu/

 


5pa_hirlevel_banner_postbox.png

 
 
5Perc Csoport Kft.
Telefon: 061/7830207
Email: info(kukac)5percangol.hu
logo
twitter facebook iwiw rss
©2003-2010 | 5perc™ Csoport Kft. – Minden jog fenntartva
Amennyiben a későbbiekben nem kívánsz tőlünk további információkat kapni, akkor csak egyszerűen kattints az alábbi hivatkozásra, és ezzel kijelentkezhetsz a listánkról.  Leiratkozáshoz kattints ide
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Nézd meg ezt is:  2006.08.10 - BRITISH POP MUSIC 1.
Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!