|
5 perc Angol online magazin
|
2007.január 24.
|
|
|
|
Szia %Member:CustomField8% !
Ma továbbra is ír ételkülönlegességekkel fogunk foglalkozni, mégpedig igen rendhagyó formában: megnézheted, hogy egy eredeti ír – Raymond – hogyan készíti el népének két tradicionális receptjét. Mindkét recept leírását megtalálod a levélben is!
A filmet erre a linkre kattintva tudod megnézni:
Raymond a mesterszakács
MEGNÉZEM
Jó tanulást (és jó étvágyat!) Üdv, Nóri
|
|
MAI LECKE
|
TRADITIONAL IRISH RECIPES
Irish breakfast The traditional Irish breakfast generally consists of pork sausages, bacon, eggs, black and/or white pudding, some slices of toast or soda bread. Although these are the most important ingredients of the traditional Irish breakfast, it may also include fried mushrooms and fried tomato and baked beans. The most common drink for breakfast is tea or coffee. |
|
|
INGREDIENTS (serves 4 people):
- 8 slices of Irish bacon
- 4 Irish sausages
- 4 slices of black pudding
- 4 slices of white pudding
- 4 eggs
- 4 medium size tomatoes
- freshly ground pepper
|
Over low heat, sauté bacon, turning frequently until done to taste. Remove from pan and drain on paper towels. Keep hot. It is important to note that Irish bacon is not cooked crisp hard. Place sausages in pan and cook until brown on all sides. Cut the tomatoes in half and fry with slices of pudding in the bacon fat. Remove and keep hot. All the above items can also be broiled instead of being fried. Remove the contents of the frying pan and fry eggs in the pan.
Traditional Irish bacon and cabbage
INGREDIENTS
- 1 kg traditional Irish Bacon (11/4 – 2lb)
- 1/2 green cabbage and 1/2 white cabbage
- 8 potatoes (peeled)
- salt and pepper
|
|
Remove slab bacon from plastic bag. Cover with cold water. Bring to boil and drain. Cover with fresh cold water. Bring to boil and then simmer for 25 minutes per 1lb plus 25 minutes over. Remove outer leaves of cabbage. Cut in half, add to the saucepan and simmer for the last 20 minutes. Remove bacon to chopping board and carve into thin slices. Drain cabbage, season with salt & pepper, chop and add a knob of butter. Serve the bacon with the cabbage and boiled potatoes and parsley sauce.
Parsley Sauce
INGREDIENTS
- 1/4 cup butter
- 3 tablespoons flour
- 1/4 cup cabbage stock
- 11/4 cups milk
- 1/2 cup finely chopped parsley
- pepper
Melt butter in saucepan and stir in flour to make roux. Cook without browning over medium heat for 1 or 2 minutes. Gradually add cabbage stock, then milk. Bring to boil and stir for a few minutes. Add parsley and season to taste with pepper. Makes about two and a half cups.
GLOSSARY
above items
|
fent említett hozzávalók
|
black pudding
|
véreshurka (szer?ség)
|
chopping board
|
vágódeszka
|
common
|
gyakori
|
content
|
tartalom
|
crisp
|
ropogós
|
freshly ground pepper
|
frissen ?rölt bors
|
gradually
|
fokozatosan
|
ingredient
|
hozzávaló
|
instead of sth
|
vmi helyett
|
knob of butter
|
egy darabka vaj
|
outer leaves
|
küls? levelek
|
Over low heat
|
alacsony h?fokon
|
pan
|
serpeny?
|
paper towel
|
papírtörölköz?
|
pork
|
disznóhús
|
roux
|
lisztb?l, tejb?l és vajból készül mártásalap
|
sausage
|
kolbász
|
slab
|
darab, szelet, tábla (szalonna)
|
stock
|
alaplé
|
to bring to boil
|
felforral
|
to broil
|
roston süt
|
to carve
|
felvág, feldarabol
|
to chop
|
apróra vág
|
to consist of
|
vmib?l áll
|
to cover
|
befed
|
to drain
|
lecsepegtet,leitatja a zsírt vmir?l
|
to fry
|
megsüt forró olajban
|
to include
|
magába foglal
|
to melt
|
olvad, olvaszt
|
to remove
|
eltávolít, kivesz
|
to sauté
|
hirtelen kisüt
|
to season
|
f?szerez, ízesít
|
to simmer
|
alacsony lángon f?z, nem forral
|
to stir
|
kever
|
traditional
|
hagyományos
|
turning frequently
|
gyakorta megforgatva
|
white pudding
|
májashurka (szer?ség)
|
|
|
|
Kattints ide, és rendeld meg Szalai Nóra "5 perc Angol Nyelvtan: Igeid?k" cím? könyvét! |
AJÁNLOTT KÖNYV
|
|
A Kiegyensúlyozott Babák és Nyugodt Mamák kézikönyve Angliában, és a világ számos más országában évek óta bestseller. Írója, Gina Ford, igazi vérbeli „nanny”, pályafutása során több, mint 300 kisbabát gondozott, és a saját tapasztalatai alapján alkotta meg a könyv gerincét alkotó napirendet, amely segítségével még a legproblémásabb és sírósabb kisbabát is rövid idõ alatt este 7-tõl reggel 7-ig alvó angyalkává lehet varázsolni!
A könyv nagy segítség minden újdonsült, és már többgyermekes szülõ számára is, hiszen a Gina Ford az általa kidolgozott napirendeket napról-napra, óráról-órára lebontva írja le, segítséget adva így azoknak a szülõknek is, akinek a kórházból való hazatérés utána nincs lehetõsége külsõ segítséget kérnie már gyakorlott szülõktõl, nagyszülõktõl. A napirend mellett a könyv praktikus segítséget nyújt minden sírást, alvást-altatást, szoptatást, cumisüvegbõl való etetést és elválasztást érintõ kérdésben, de megoldási javaslatokat ad olyan egészségügyi problémák megoldására is, mint például a mellduzzanat vagy a mellgyulladás.
A babagondozással kapcsolatos tudnivalókat teljesen egyedülálló módon bemutató könyv nem véletlenül bestseller évek óta a világ számos országában! Szívbõl ajánlom minden leendõ kismamának, kisbabás szülõnek és nagyszülõnek!
www.5percbaba.hu
|
|
HIRDETÉS – AJÁNLOTT NYELVISKOLA |
Millennium Idegennyelvi Központ 1064 Budapest, Vörösmarty utca 45. (Vörösmarty – Aradi sarok) Telefon: 06-1-353-4209, 06-70-452-0474 info@mlc2000.com , www.mlc2000.com
|
|Amennyiben a késõbbiekben nem kívánsz tõlünk további információt kapni, akkor csak egyszerûen kattints az alábbi hivatkozásra, és ezzel kijelentkezhetsz a listánkról. Kérlek, vegyetek le a listátokról!
|
2007 | 5perc Csoport Kft. – Minden jog fenntartva |
|