Találkozzunk személyesen hétvégén a NYELVPARÁDÉN!

Olvasd el interjúnkat Légrádi Tamással, a Nyelvparádé megálmodójával, a NYESZE alelnökével!

Immár 13. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb vásárát, ahol minden nyelvtanulással, és nyelvgyakorlással kapcsolatos kérdésedre választ kaphatsz, sőt ingyenes próbanyelvvizsgán is részt vehetsz! Számos kedvezménnyel és akcióval várunk mi is téged az 5 Perc Angol standon, a Millenáris B csarnokában 10-18 óra között! És akkor nézzük, miért érdemes eljönnöd a 3 napos, ingyenesen látogatható rendezvényre szeptember 7-9. között, ahol az ajánlatok mellett számos más érdekes program is vár rád! 

A hagyományosan, szeptember első hétvégéjén megrendezett rendezvényen közel 100 kiállító várja mindazokat, akik itthon vagy külföldön szeretnék nyelvtudásukat fejleszteni, vagy éppen egy újabb idegen nyelv megtanulására adták fejüket. A kiállításon a legrangosabb budapesti nyelviskolák, országos nyelvvizsgaközpontok, nyelvi utaztatók és nyelvkönyvkiadók kínálják legfrissebb és legjobb ajánlataikat a látogatóknak. A rendezvényről Légrádi Tamást, a Nyelvparádé alapítóját és szervezőjét kérdeztük.

1999-ben már közel egy évtizede voltál Magyarország egyik legrégebbi és legsikeresebb nyelviskolájának vezetője (és egyben tulajdonosa is). Honnan jött ekkor, 13 évvel ez előtt a Nyelvparádé ötlete?

A kilencvenes évekre a legtöbb szakmának kialakult egy éves szakmai kiállítása, rendezvénye, amelyen az adott szakma teljes vertikuma meg tudta mutatni magát a nagyközönségnek, és nem mellesleg találkozási alkalmat is biztosított a szakma képviselőinek. A hazai nyelvoktatásban hiánycikk volt egy ilyen rendezvény, így aztán ezen felbuzdulva, nem kevés szervezőmunkával létrehoztuk kollégáimmal a Nyelvparádét, amely az évek során a legjelentősebb szakmai találkozóvá nőtte ki magát. A kezdetektől kiemelten ügyeltem arra, hogy egyenlő esélyekkel tudjon részt venni rajta mindenki, aki szeretne. A cél pedig nem más, mint hogy a nyelvtanulás, nyelvgyakorlás iránt érdeklődők szeptember első hétvégéjén egy fedél alatt megtalálják mindazt, amire szükségük lehet.

Változott-e valamiben az elmúlt több mint egy évtizedben a Nyelvparádé alapkoncepciója és programjai?

Az alapkoncepció a kezdetek óta nem változott, a kínálat és a programok nagyon sokat bővültek. Mivel a Nyelvparádét a nyelvoktatásban nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek szervezik, így évről évre egyre gazdagabb programkínálat kíséri a rendezvényt. Szívesen és örömmel engedünk teret partnereink ilyen irányú megkereséseinek, hiszen valljuk, hogy a Nyelvparádé a nyelvoktatási szakma teljességét hivatott bemutatni, sikere közös siker. Ha végigtekintek a partnereink kínálatán, büszke vagyok a kreativitásukra, nem egyszer újszerű megközelítéseikre és kínálatuk profi voltára.

Nézd meg ezt is:  Macskafogó - Cat City

Kiknek, melyik korosztálynak, a nyelvtanulók mely rétegnek szól a rendezvény?

A Nyelvparádé minden korosztálynak szól, akit foglalkoztat a nyelvtanulás, nyelvgyakorlás. Sosem késő belekezdeni egy nyelv tanulásába, esetleg folytatni azt, vagy éppen vásárolni egy nyelvgyakorlásban segítő magazint, de ha valaki egy jó idegen nyelvű könyvet keres, azt is megtalálja életkortól függetlenül.

Változott a kiállítók összetétele az évek során? A nyelviskolák mellett milyen cégek termékeivel és szolgáltatásaival találkozhatnak a látogatók még a rendezvényen?

A nyelviskolák mellett a Nyelvparádé kezdetétől jelen vannak a nyelvi utaztatók, a nyelvvizsgák és nyelvkönyvek, de szép számmal akadnak különféle, a nyelvtanulást elősegítő és kiegészítő szolgáltatók, akik évről évre újdonságokkal és jelentős akciókkal lepik meg a kiállítás látogatóit. A Nyelvparádé célja, hogy megmutassa, a nyelv és nyelvtudás nem elsősorban cél, hanem eszköz arra, hogy kitáruljon a világ előttünk, eszköz, amelynek segítségével többek és jobbak lehetünk.

Az elmúlt évek tapasztalatai, kiállítók szolgáltatásainak kínálata és a látogatói visszajelzései alapján szerinted változott valamit a magyar nyelvtanulók nagy átlagának tudásszintje?

A nyelvtudás átlagos szintje bár országosan emelkedett az elmúlt évek során, mégsem lehetünk büszkék: a nemrég nyilvánosságra került európai összehasonlításban, az EuroStat felmérése szerint a sereghajtók között van Magyarország. A Nyelvparádé a maga eszközeivel igyekszik ezen javítani és úgy gondolom, hogy az elmúlt évek fejlődésében szerepet is játszott, de egy rendezvény önmagában kevéssé tud nyelvtanulási motivációt teremteni. Szükséges lenne további motivációk beépítése: ez ügyben, mint a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke, igyekszem szakmapolitikai szintű javaslatokat tenni.

Hogyan látod, melyek a legnépszerűbb nyelvoktatási és nyelvtanulási módszerek és trendek manapság Magyarországon?

Legnépszerűbbnek a kommunikatív nyelvoktatás számít, de ez még nem jelenti azt, hogy mindenhol ez lenne a használt módszer és azt sem, hogy ez lenne az egyetlen üdvözítő út a nyelvtudáshoz. Hiszek a sokszínűségben és hiszek abban, hogy a Nyelvparádé segít bemutatni az elérhető anyagokat, módszereket. Persze a vevő dolga nem könnyű, hogy ezek között eligazodjon. A Nyelvparádé ebben is többet ad: a személyes találkozás, megismerés lehetőségét.

Nézd meg ezt is:  A panda csoda - Hallás utáni értést ellenőrző feladat

Mi a véleményed a manapság szinte gombamód szaporodó internetes (ingyenes és fizetős) nyelvoktató szolgáltatásokról? Én úgy látom, hogy egy-két önjelölt „guru” nyelvoktató anyagai, házi gyártású audiói és videói, számos esetben hibás leckéi sokszor több kárt okoznak, mint amennyi haszna lehet belőle egy gyanútlan nyelvtanulónak, aki nincs még olyan tudásszinten, hogy megítélje egy lecke szakmai minőségét.

Minden szakma, így a nyelvoktató szakma is szenved a kóklerektől. Mindez sajnálatos, de a piaci verseny velejárója. Fel kell hívni a vásárlók figyelmét ezekre a problémákra, és el kell magyarázni nekik a minőségi szolgáltatás előnyeit. A minőségi képzést nyújtó nyelviskolák például szakmai egyesületbe tömörültek (http://www.nyelviskola.hu) és saját, alulról szerveződő szakmai minősítési rendszert hoztak létre immár 20 évvel ezelőtt, és ezzel segítik az eligazodást a nyelvtanulók számára. A NYESZE mint szakmai fővédnök a Nyelvparádéra ellátogatók számára is ingyenes tanácsadást nyújt és segít elkerülni a silány szolgáltatók csapdáit.

A Nyelvparádén immár hagyománnyá vált, hogy a nyelvoktatással foglalkozó kiállítás mellett társrendezvények is helyet kapnak, így idén afrikai napokkal és latin-amerikai napokkal is várják a látogatókat, ahol filmvetítések, kiállítások, kézműves termékek kiállítása és vására mellett helyi finomságokat is megkóstolhatsz, vagy részt vehetsz ügyességi játékokon, brazil mulatságon, capoeira-bemutatón vagy szuahéli és lingala szavalóversenyenis! Várunk szeretettel!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!