Szia,
Ma tovább folytatjuk az Afrika témát, és megnézzük (két részben), hogy a kontinens melyik részén mit esznek.
Szeptember 2-4 között gyere ki a Millenárisra, ahol a Nyelvparádé alatt Afrika Napokat is tartanak majd, ahol részletesen bemutatják majd a kontinenst. Erről bővebben itt olvashatsz:
http://www.nyelvparade.com/tarsrendezvenyeink/
Már kapható az 5 Perc Angol nyomtatott magazin augusztusi száma is, amelyben a kidolgozott szóbeli tételek, írásbelire felkészítő feladatsorok, gyerek és üzleti angol mellett rengeteg érdekes cikket olvashatsz szinte minden témában a receptektől a legújabb kocsikig. A képes tartalomba itt tudsz belenézni:
/cikk/megjelent_a_magazin_augusztusi_szama1
A magazinnal kapcsolatban van egy szuper ajánlatunk is! Az International Language Travel jóvoltából ismét egy külföldi nyelvtanfolyamot sorsolunk ki előfizetőink között, sőt az első 200 július 21. és szeptember 4. között előfizető automatikusan egy angol nyelvű regényt is kap ajándékba tőlünk!
Vigaszdíjként pedig 3 darab budapesti nyelvtanfolyamot is kisorsolunk a Tudomány Nyelviskola felajánlásaként!
Az előfizetést a webshopunkon keresztül is megrendelheted, ahol az újság mellett számos egyéb érdekes és hasznos könyvet tudsz vásárolni!
Jó tanulást!
MAI LECKE
Food in Africa 1.
The African continent is home to people from hundreds of different tribes, ethnic and social groups and this variety shows in African cuisine, too. Common to most of the continent are meals with little meat, plenty of whole grains and beans, and even more fresh fruits and vegetables. The local traditions have also been under Arab, European and Asian influence which means that eating habits of different African region vary greatly.
Food in North Africa
The food of the countries lined along the Mediterranean Sea is the most familiar to the Western between all African countries, probably because of the constant interaction with Mediterranean Europe.
Think Morocco, Algeria and Egypt! North African cuisine has its roots at the beginning of civilization. Couscous, main staple in North African diet, has become a familiar word for many and its popularity out of Africa grows by the day. Carthaginians introduced wheat and semolina. The Berbers, a Christian nomadic people, made semolina into couscous. Apart from couscous, olives and olive oil, saffron, nutmeg, cinnamon, ginger, cloves, tomatoes, zucchini, potatoes and chili peppers define North African cuisine.
Food in East Africa
People in the inland savannah keep cattle, but cattle heads are regarded as a symbol of wealth, not as food. Meat products are absent from their diet. Sometimes they drink cattle’s milk or blood, but they eat meat very rarely. They mostly rely on grains and vegetables. You will find ugali – a starchy corn based paste similar to polenta – served with soups and stews everywhere.
Matoke, a dish of steamed, green bananas, provide the filling base in many of the Ugandan meals.
Swahili cuisine shows Arab influences, particularly at the coast, in their use of saffron, cloves and cinnamon, or their preference for spiced steamed rice and pomegranate juice.
tribe – törzs
cuisine – konyhaművászet
common to – megszokott
whole grain – teljes kiőrlésű gabona
influence – hatás
eating habit – étkezési szokás
to vary – változik
constant interaction – állandó kölcsönhatás
root – gyökér
staple – nyersanyag, alap étel
diet – étrend
familiar to – ismerős
Carthaginian – karthagói
wheat – búza
semolina – búzadara
saffron – sáfrány
nutmeg – szerecsendió
cinnamon – fahéj
ginger – gyömbér
clove – szegfűszeg
to define – meghatároz
inland – az ország belseje
cattle- szarvasmarha
to be regarded as – valaminek tartják
absent – hiányzik
to rely on – alapszik, megbízik
starchy – keményített, keményítő tartalmú
stew – ragu
pomegranate – gránátalma