Szia,
Ma tovább folytatjuk az ínyencségek témáját, és a Reuben szendvicsről fogunk olvasni, ami egy tipikus New York-i ételkülönlegesség. A leckében elolvashatod a szendvics történetét, és megnézheted videón, hogy hogyan készül. A receptet a 2011 szeptemberi számunkban találod meg!
És ha már ételeknél tartunk,akkor ne feledkezzünk meg a fino italokról sem! A héten kerül megrendezésre a Budavári Borfesztivál (2011.09.07. – 2011.09.11.), ahol Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait. A hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a díszvendég jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A kínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok, valamint készítőik, akik szívesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire.
Készítettem egy pezsgős tesztet, amelyet ha megcsinálsz, és a válaszaidat elküldöd nekünk legkésőbb szerdán 17.00-ig, akkor egy üveg finom bort és egy belépőt is nyerhetsz a Borfesztiválra!
A tesztet itt találod: /cikk/nyerj_belepot_es_finom_borokat/
Jó tanulást!
MAI LECKE
THE REUBEN SANDWICH
a videót itt nézheted meg: https://5percangol.hu/cikk/the_reuben_sandwich
The Reuben Sandwich is unquestionablyone of New York’s greatest contributions to the world of eating and is found in restaurants in all of the major cities of North America.
The Reuben sandwich is a hot sandwich of layered meat, sauerkraut and Swiss cheese, with a dressing. These are grilled between slices of rye bread. The meat is either corned beef or pastrami, and the dressing is either Russian or Thousand Island dressing. Several variants exist.
Origins
One account holds that Reuben Kulakofsky (sometimes spelled Reubin, or the last name shortened to Kay), a Lithuanian-born grocer from Omaha, Nebraska, was the inventor, perhaps as part of a group effort by members of Kulakofsky’s weekly poker game held in the Blackstone Hotel from around 1920 through 1935. The participants, who nicknamed themselves "the committee", included the hotel’s owner, Charles Schimmel. The sandwich first gained local fame when Schimmel put it on the Blackstone’s lunch menu, and its fame spread when a former employee of the hotel won a national contest with the recipe.
Other accounts hold that the reuben’s creator was Arnold Reuben, the German owner of the once-famous, now defunct Reuben’s Delicatessen in New York, who according to an interview with Craig Claibone, invented the "Reuben special" around 1914. The earliest references in print to the sandwich are New York based but that is not conclusive evidence, though the fact that the earliest, from a 1926 edition of Theatre Magazine, references a "Reuben special" specifically does seem to take its cue from Arnold Reuben’s menu.
unquestionably– megkérdőjelezhetetlenül
layered – rétegezett
sauerkraut – savanyúkáposzta
rye bread – rozskenyér
corned beef – sózott marhahús konzerv
pastrami – fűszeres, füstölt hús
variant – variáns
to exist – létezik
grocer – közértes
group effort – csoportos erőfeszítés
participant – résztvevő
to nickname – gúnynévvel lát el
fame – hírnév
to spread – terjed
contest – verseny
defunct – megszűnt
according to – valami szerint
reference – hivatkozás
specifically – különösen
cue – tanács, utasítás