Szia,
Ma tovább folytatjuk a különleges ételek témát, és két nagyon finom tengeri halászlét nézünk meg közelebbről! (A tejszínes verzió nagyon izgatja az én fantáziámat is, úgyhogy lehet, hogy ki is próbálom :- )
A recepteket megnézheted, az írott verziót pedig szeptemberi számunkban meg is találod!
Ne feledd, hogy már zajlik a 20. Budavári Borfesztivál, amely vasárnapig tart! Mindenképpen érdemes kilátogatni! Tegnap kisorsoltuk a boros nyereményjátékunk nyerteseit is, akik egy-egy üveg finom bort, és egy belépőt is nyernek a fesztiválra! (Mi is megyünk, lehet, hogy majd összefutunk:- )
A nyertesek az ajándékokat szerkesztőségünkben vehetik át péntek 17.00-ig (1136 Budapest Hegedűs Gyula u.9. az udvarban, 09.00-17.00-ig):
Zsolti (viniczay01@t-online.hu)
Tarsoly Judit (tarsoly.judit@gmail.com)
Ispán Miklós (ispanmiki@gmail.com)
Varga Pál (vargapal2@freemail.hu)
Szlucska Ildikó (szildoka@freemail.hu)
Gyula (szikla53@t-online.hu)
Gratulálunk!
A leckéhez pedig jó tanulást!
MAI LECKE
CLAM CHOWDERS
Clam chowderis any of several chowders containing clams and broth. Along with the clams, diced potato is common, as are onions which are occasionally sautéed in the drippings from bacon. Celery is frequently used. Other vegetables are uncommon, but small carrot strips might occasionally be added, primarily for color. A garnish of parsley serves the same purpose. Bay leaves are also sometimes used as a garnish and flavoring. It is believed that clams were added to chowder because of their relative ease to collect.
New England clam chowder
a videót itt nézheted meg:
https://5percangol.hu/cikk/new_england_clam_chowder/
Traditional New England clam chowder is thickened with sea biscuits or hardtack crackers, instead of flour. New England clam chowder is a milk – or cream-based chowder, traditionally made with potatoes, onion, bacon, flour or hardtack and clams.
Manhattan clam chowder
a videót itt nézheted meg:
https://5percangol.hu/cikk/manhattan_clam_chowder/
Manhattan clam chowder has clear broth, plus tomato for red color and flavor. In the 1890s, this chowder was called New York clam chowder and Fulton Fish Market clam chowder. Clam chowder, in its cream-based New England version, has been around since the mid-18th century, and no mention of any Manhattan chowder has been found that predates the 1930s. Many restaurants in northern Rhode Island sell both red and white chowders, while the southern coast favors clear and white chowders. Often they are served alongside clam cakes.
clam – kagyló
chowder – tengeri halászlé
broth – húsleves alaplé
diced – felkockázott
sautéed – hirtelen süt
dripping – zsír
uncommon – nem szokványos
strip – csík
garnish – körítés, díszítés
purpose – cél
bay leaf – babérlevél
thickened – besűrített
sea biscuit – kétszersült (tengerészek ették régen)
hardtack cracker – kétszersült
to predate – időben megelőz