Szia,
Remélem kellemesen telt a hétvégéd! Nekünk egy kiscsit lazulósan, kicsit dolgosan, hiszen már készülünk az élő programsorozatra, amely február 5-én veszi kezdetét workshopokkal, majd február 9-én zárul a II. 5 Perc Angol English Weekend-del, amelyre most még szerdáig kedvezményes áron kaphatók a jegyek a newyear2019 kuponkóddal!
… és akkor lássuk, milyen programokkal várlak!
2019. február 9-én szombaton délelőtt, a Dumaszínházban kerül megrendezésre a II. 5 Perc Angol English Weekend. A részletes programot (tartok itt is igeidők előadást, lesz kérdezz-felelek, nyelvtanulási tippek és tanácsok, és egy kis talk-show is a végén a vendégeimmel (Horváth Alex, Oravecz Nóra, Király Viktor). Érdemes lecsapni a jegyekre, mert korlátozott férőhely van a színházban! Várok mindenkit nagyon sok szeretettel!
A részletes programot itt találod (itt tudsz jegyet is vásárolni) – KLIKKELJ A KÉPRE!
VIDEÓ INDÍTÁSA: ITT
INFORMÁCIÓ ÉS JEGYVÁSÁRLÁS: ITT
Most pedig nézzük, hogy mi lesz a heti témánk! Elárulom, hogy a sütés-főzés, ezzel kapcsolatben lesz olvasmány, hanganyag, képes-szótár és kvíz is! Ma elsőként egy rövid olvasmány következik (kezdőknek is!), amelyhez hanganyag is tartozik, amit le is tölthetsz!
Jó tanulást és várok mindenkt szeretettel!
Üdv,
Nóri
MAI LECKE
Let’s cook together!
HANGANYAG MEGHALLGATÁSA ÉS LETÖLTÉSE: ITT
“Hello. My name is Sam Brown. Welcome to my show “Let’s cook together!”. Today’s recipe is the traditional Hungarian goulash soup.”
These are the ingredients:
1 large onion, 1 teaspoon red paprika, 300 g of meat (beef or pork), one green pepper, one tomato, 3 carrots, 1 parsley root, 8 medium-size potatoes, 100 g of flour, one egg, some salt and pepper, some oil, 1 1/2 litres of water
meat | onion | salt and pepper | green pepper | tomato |
hús | hagyma | só és bors | zöldpaprika | paradicsom |
carrot | potato | celery | parsley | white bread |
sárgarépa | krumpli | zeller | petrezselyem | fehér kenyér |
1. First, I cut the meat into cubes
2. and then I chop the onion into small pieces and lightly fry them in oil in a pot
3. I sprinkle one teaspoon of red paprika onto the frying onion.
4. I add salt and pepper
5. and a green pepper and a tomato, too
6. and I cook them under a lid until the vegetables become almost tender.
7. In the meantime, I slice the carrots, the parsley root and the potatoes into cubes
8. and then I put them into the pot, too.
9. Then I pour 1.5 litres of water into the pot, I cover it and cook until everything becomes tender.
10. In the meantime I make a dough from the flour and the egg with some salt.
11. I roll the dough in the flour and prepare small noodles from the dough and cook directly in the ready soup.
12. I serve it with a slice of bread. Enjoy your meal!
recipe– recept
traditional– hagyományos
goulash – gulyás
teaspoon– teáskanál
flour– liszt
to cut– felvágni
cube – kocka
to chop– apróra vágni
piece– darab
lightly– enyhén
to fry– forró olajban sütni
pot– fazék
to sprinkle– megszórni
to add– hozzáadni
under a lid– fedő alatt
almost – majdnem
tender– puha, lágy
in the meantime– eközben
to slice– felszeletelni
root– gyökér
dough– nyers tészta
to roll– kinyújtani
to prepare– előkészíteni, elkészíteni
noodle– tészta
directly– egyenesen, közvetlenül
to serve– Szervírozni, felszolgálni
slice– szelet
Enjoy your meal!– Jó étvágyat!