Szia,
Ma tovább folytatjuk a hallás utáni értés témát, és az eddig megnézett alap- és középfok után mára egy felsőfokú feladatot hoztam neked.
Nagyon sokan érdeklődtetek a hogylétem felől, amit nagyon köszönök! Sajnos nem tudok mindenkinek egyenként válaszolni, de a Facebook oldalon szoktam update-elni a történéseket:)
5 PERC ANGOL FACEBOOK – SZALAI NÓRI
Ha szeretnéd a hallás utáni értésedet még fejleszteni, akkor ajánlom figyelmedbe a 300 hallás utáni értés alap-, közép- és felsőfokon könyvemet, amellyel nem csak minden típusú nyelvvizsga hallás utáni értés részére tudsz készülni, de a hétköznapi szituációkban való értést is fejleszteni tudod.
Ha érdekel a könyv, most ráadásul akciós, 8.900 Ft helyett 6.900 Ft áron veheted meg, klikkelj ide: MEGNÉZEM A KÖNYVET!
Jó tanulást!
Üdv,
Nóri
MAI LECKE
HALLÁS UTÁNI ÉRTÉS – Felsőfok (C1)
Listen to the news about chickpeas and answer the questions.
MEGHALLGATOM A SZÖVEGET: ITT
Chickpea, the star legume of southern France
1.What does Nadia Sammut mix chickpeas in?
2.What predestined her for her career?
3.What difficulty did she meet early in her life?
4.What is she committed to as a head chef?
5.Why is her restaurant unique among all the restaurants in the world?
6.Where can the products of her gluten and lactose-free bakery brand be purchased?
7.Why does she mention olive oil?
8.When were chickpeas first mentioned and where do they come from?
9.What are the two ways chickpeas are used in the south of France?
10.How is chickpea connected to a religious holiday and street food?
answer key:
1.Flour, bread, milk, ice cream and muesli.
2.She is the third generation of celebrated female chefs.
3.She was born gluten and lactose intolerant.
4.Locally sourced/local, natural ingredients and a menu free from allergens.
5.It is the only gluten-free restaurant in the world that was awarded a Michelin star.
6.In organic shops in the region.
7.Because chickpeas are as principal/important elements in her cuisine as olive oil.
8.In the Middle Ages, Turkey.
9.In salads and side dishes and they grind it into flour.
10.On All Saint’s Day families eat a chickpea and onion salad and it is the base ingredient in socca, a large savoury pancake and (classic) street food (snack).