Szia,
Ma befejezzük a heti, hálaadás-napi, azaz Thanksgiving témával foglalkozó leckénket, és végezetül az ünnep egyik legnépszerűbb, és leghagyományosabb desszertjét, a pumpkin pie-t, azaz a sütőtökös pitét fogjuk elkészíteni.
Bevallom, én nem szeretem a sütőtököt, az egyetlen verzió, ami bejött, az a sütőtökös-csokis piskóta volt. Te próbáltad már?
Ne feledd, hogy ma este ÉLŐ INTERAKTÍV INTERJÚ lesz megint, Most arról fogunk beszélgeti Szabó Péterrel, hogy hogyan kell helyesen és hatékonyan használni a szótárakat.
A november hónapra (és a Black November őrületre való tekintettel) én is készítettem egy őrületes csomagot: Most tiéd lehet örökös használatra az összes videókurzus (13 komplett kurzus és 100 hasznos párbeszéd – összesen 160 x 90 perc), ráadásul most 60% kedvezménnyel. ITT TUDOD MEGNÉZNI:

A blackfriday2025 kóddal pedig 50% kedvezményt kapsz szinte minden videókurzusra!
Most pedig jöjjön a mai lecke!
Este várlak, és kellemes hétvégét is kívánok!
Jó tanulást!
Üdv,
Nóri
MAI LECKE
Traditional Pumpkin Pie

TOVÁBBI ŐSZI PITE RECEPTEKET ITT TALÁLSZ
preparation time: 20 minutes
cooking time: 40 minutes
total time: 1 hour
Ingredients for the crust:
– 1 ⅓ cups all-purpose flour
– ½ teaspoon salt
– ½ cup cold butter or shortening
– 3 tablespoons cold water, or more as needed
Ingredients for the filling:
– 2 cups mashed, cooked pie pumpkin
– 350ml evaporated milk
– 2 large eggs, beaten
– ¾ cup packed brown sugar
– ½ teaspoon ground cinnamon, or more to taste
– ½ teaspoon ground ginger, or more to taste
– ½ teaspoon ground nutmeg, or more to taste
– ½ teaspoon salt
Preparation:
- Preheat the oven to 200°C.
- To make the pastry crust, mix flour and salt together in a bowl. Cut in butter with a pastry blender until mixture resembles coarse crumbs. Mix in 3 tablespoons water, one at a time, until dough is moist enough to hold together. Add up to 1 more tablespoon water if needed.
- Shape dough into a ball with lightly floured hands. Roll dough on a lightly floured surface to a thickness of 3mm. Place a 22cm pie pan upside-down on the dough; use a sharp knife to cut a circle of dough 1 cm larger than the pie pan. Remove and discard dough scraps and set pie pan aside.
- Gently roll circular piece of dough around the rolling pin; transfer it right-side up over the pie pan. Unroll, easing dough into the bottom of the pan. Use two hands to flute the dough around the top edges.
- To make the filling, beat pumpkin, evaporated milk, brown sugar, eggs, cinnamon, ginger, nutmeg, and salt in a large bowl with an electric mixer until well combined. Pour into the prepared crust.
- Bake in the preheated oven until a knife inserted into the filling 2.5cm from the edge comes out clean, 40 to 60 minutes. Cover the edges with foil if needed to prevent from burning as the filling cooks.
- Remove from the oven and cool to room temperature before serving.



