Jelen idők használata jövő időre

újrakezdő

Ebből az összeállításból megtanulhatod, hogyan és mikor kell a jelen időket jövő időként használni. 

Elöljáróban annyit mondanék, hogy az angolban elég sokféleképpen lehet a jövő időt kifejezni, ráadásul ezek nem annyira jól elhatárolhatók egymástól, mint a jelen vagy múlt idők, mert elég sok az átfedés köztük. Ugyanazt a jövő idejű magyar mondatot le lehet fordítani többféleképpen (úgy, hogy mindegyik helyes), és csak a beszélő szándéka, érzelmei, határozottsága dönti el, hogy az adott szituációban melyik a legmegfelelőbb. Négy jelenséget fogunk most átnézni: Future Simple, going to, és a Present Simple illetve Present Continuous jövő időre való használatát. Az lenne a legjobb, ha ezt a négy jelenséget egymással összehasonlítva tanulnád meg, mert itt igazándiból nem szabályokat, hanem szituációkat kell megjegyezned ezekkel kapcsolatban.

Present Simple for the Future – azaz az egyszerű jelen használata jövő időre

A Present Simple-t olyan jövőbeli események leírására használjuk, amelyek egy program, menetrend, időbeosztás vagy órarend részei, tehát a jövőre nézve – nem a beszélő által – meghatározott, előre lefixált kezdési és befejezési időpontjai vannak.

Például:
The train leaves Liverpool at 11.30 am. A vonat 11.30-kor (fog) elindulni Liverpool-ból.
When does the exhibition open? Mikor nyit a kiállítás?
When does the film start? Mikor kezdődik a film?

A jelentésből és használatból kifolyólag (program, menetrend, órarend, időbeosztás eseményeinek kezdete-vége) általában a következő igék szoktak előfordulni a Present Simple jövő időként való alkalmazásakor: start, begin, finish, open, close, leave, arrive– ha ezek órarendre, menetrendre vagy műsorok, programok idejére vonatkoznak.

Összehasonlításképpen:

When are you leaving tomorrow? Mikor indulsz holnap?(Present Continuous, mert nem menetrendre kérdez, hanem a te lefixált cselekvésed pontos idejére)

De:

When does the train leave? – Mikor indul a vonat? (Present Simple, mert menetrendre kérdezek!)

Present Continuous for the Future – folyamatban lévő jelen idő használata jövő időre

A Present Continuous-t jövő időként olyan cselekvéseknél használjuk, amelyeket  megterveztél, és meg is szerveztél, lefixáltad, beírtad a naptárba, tehát megvan, hogy mikor fog bekövetkezni (van benne egy jövő időre utaló időhatározó), stb. Minden körülmény adott ahhoz, hogy ez ne csak egy terv, hanem egy lefixált esemény legyen.

Nézzük meg, hogy a Present Continuous jövő időre való használatához ebben az esetben milyen dolgoknak kell meglenniük.

Ahogy azt már az előbb tisztáztuk a cselekvés eltervezett (planned) és megszervezett, lefixált, elrendezett (arranged), tehát ebben az esetben:

– teniszezni akarok pénteken
– van teniszpartnerem
– lefoglaltam már a pályát
– van ütőm és labdám meg teniszszerkóm
– talán még teniszezni is tudok …

I’m playing tennis next Friday. Jövő pénteken teniszezni fogok. (Szóval ne hívj fel, hogy menjek veled moziba mert tuti, hogy teniszezni fogok, benne van a naptáramban, foglaltam már pályát is, stb.)
I’m working next week. Dolgozom jövő héten. (tuti, pl. nem tudok veletek menni Balatonra)
Are you working next week? Dolgozol jövő héten?

Tehát ha a jövő egy konkrét időpontjára vagy kíváncsi, akkor is így kérdezz, mivel azt akarod tudni, hogy van-e fix programja az adott időpontban!

Future Simple (az egyszerű jövő idő)

A Future Simple pedig olyan cselekvésekre, eseményekre vonatkozik, amiket nem terveztünk el előre, ebből kifolyólag le se szerveztük. A beszéd pillanatában találjuk ki, döntjük el, hogy mit fogunk csinálni, mi lesz. Ismételjük csak át azt, amit helyett amiről eddig beszéltünk!

Present Continuous: planned (eltervezett) + arranged (leszervezett), tehát biztos

Going to (erről bővebben ITT) : planned (eltervezett), tehát nem annyira biztos

Future Simple:hirtelen döntés, ötlet (nem terveztük, nem szerveztük le) tehát egyáltalán nem biztos

Térjünk vissza a teniszes példához!

Present Continuous:   
I’m playing tennis next Friday.(Biztos, mert: eltervezted, le is szervezted, beírtad a naptáradba, van ütő, pálya, teniszpartner, stb.)

Going to:        
I’m going to play tennis next Friday.(Annyira nem biztos: bár eldöntötted, és tervbe van véve, még nem szervezted meg.)

Future Simple:
I will play tennis next Friday!(Ebben az esetben tervbe se volt véve, ebből adódóan nincs is megszervezve, hanem hirtelen kitaláltad, mert mondjuk épp teniszmérkőzést néztél a TV-ben, és kedvet kaptál te is!)

Kapcsolódó anyagok

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!