EURO PRO

Az EURO nyelvvizsga a megszokott szervezettségével, új témákkal.

A felépítése nagyon hasonló az EURO nyelvvizsgához, a feladatok is ugyanolyanok, csak a szövegek témája más. Az egyes részek között szünetek vannak, hogy frissen kezdj hozzá a következőhöz, majd délután felkészülhess a szóbelire. Jól felépített vizsga, hosszú, fárasztó, de kitűnő szervezésű.

Az EURO PRO vizsgán a magnóhallgatást találják a vizsgázók általában a legnehezebbnek, ezért érdemes alaposan felkészülni rá. A közvetítés (tolmácsolás) részt is nehéznek találják. Ez a feladat arról szól, hogy egy párbeszéden belül egyszer magyarul beszélnek, amit angolra kell fordítani, aztán angolul, amit magyarul kell leírnod. Az elején még egyszerűbbek a mondatok, aztán bonyolódnak, és hosszabbak lesznek. Ezért is tűnik nehéznek! De nem szabad mindent szó szerint közvetíteni, mert nincs arra idő. Csak a lényeget kell papírra vetni, mert így tudod majd tartani az ütemet! A pontozásnál pedig úgyis csak azt nézik, hogy a lényeg átmegy-e.
A levélírási rész eléggé kiszámítható, és három alternatívából lehet választani, ami nagyon megkönnyíti a helyzetet. Úgy találtam, hogy ha a marketing szaknyelvet ismered (launch a product, advertising campaign, conduct a survey), jó esélyed van. A háromból egy, de lehet, hogy kettő ilyen.

A fordítás az egyetlen rész, amihez szótárt lehet használni, de a szókészlete nem bonyolult. (Pl. egy rövid vállalati felhívás, melyben a HR osztály kihirdeti, hogy az éves tréningprogramban kötelező részt venni).

A szóbelire egy párral együtt mész be, akit akár te is választhatsz. Még az írásbelin elmondják ki a párod, érdemes megismerkedned vele. Itt három feladat van:

    * Kapsz egy vállalati problémát (általában van benne grafikon is), amit az előre elkészített javaslatok alapján meg kell oldani. Prezentációt kell erről tartanod 10 perc felkészülés után. Fontos! Legalább egy saját javaslatot is várnak. (Ilyen feladat volt pl. a munkahelyi menza csökkenő látogatottsága, vagy hogy melyik városban nyisson új irodát a cég.)
    * Kaptok egy témát, amit meg kell beszélnetek. Pl.: milyen tényezők számítanak, amikor valaki munkahelyet keres? Itt a fontos az érvelés, magad megértetése, a másik megértése és adott esetben segítése, hogy kifejezhesse, amit mondani szeretne. A végén valami konklúzióra kell jutnotok.
    * Talán a legnehezebb rész: kapsz egy kártyát, amin egy szituáció van, és erre azonnal kell reagálnod. Itt nincs gondolkodási idő. Pl.: a főnököd megkér, hogy túlórázz és te nem érsz rá, vagy te fogadsz egy új kollégát a reptéren, vagy meg kell kérned egy munkatársad, segítsen egy projektben, de ő nem fog ráérni. Te mondod a kezdő mondatot, arra reagál a vizsgáztató, és utána arra még reagálnod kell valami értelmeset.

A díjakat, vizsgaidőpontokat, felkészítő könyvet a vizsga hivatalos honlapján megtalálod.

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!