Hasznos tanácsok a sikeres szóbeli nyelvvizsgához

Dezsényi István és Salánki Ágnes, az ORIGO Vizsgaközpont munkatársai ismét beavatnak minket néhány kulisszatitokba, ezúttal a szóbeli nyelvvizsgákkal kapcsolatban. Fogadd meg a tanácsokat, légy magabiztos, és neked is sikerülni fog! 

Az alábbiakban szeretnénk néhány tanácsot megosztani azzal kapcsolatban, hogy hogyan vizsgázhatsz sikeresen. A sikeres vizsgához természetesen az angolul tudás a legfontosabb, de igen sok múlik azon is, hogy valaki tud-e jól vizsgázni, vagy pedig félve, ügyetlenül, a vizsgázás technikájában járatlanul fut neki a feladatnak.

Legelőször is alaposan készülj fel a vizsgára. Előre gondold át, hogy mit tudnál elmondani magadról, a családodról, az iskoládról vagy a munkádról, a kedvenc időtöltésedről, filmedről, ételedről és az olyan témákról, mint például a sport, az utazás vagy a közlekedés. Ki is dolgozhatsz előre válaszokat és akár meg is tanulhatod többé-kevésbé szó szerint azokat. A vizsgán ugyan valódi kommunikáció zajlik és nem elég betanult szövegeket felmondani, de ezek az „előre gyártott panelek” sokat segíthetnek abban, hogy legyen miből kiindulnod és építkezned a beszélgetés során.

Fontos lelkileg is felkészülni. Tisztázd magadban, hogy a vizsgán te most angolul fogsz beszélni. Ez jó dolog, és bár nem megy ugyanolyan jól, mintha magyarul tennéd ugyanezt, de szereted a nyelvet, már sok mindent tudsz, eljutottál már vele egy szintre és most ezt szeretnéd is megmutatni másoknak. Tehát nem azon fogsz aggódni, hogy mi mindent nem tudsz még, és azon sem, ha tudsz valamit, csak éppen nem jut eszedbe. Derűsen és magabiztosan haladsz tovább a célod felé, ami nem más, mint az, hogy minél többet meg tudj mutatni a vizsgáztatóknak abból, amit tudsz. Ha nem jut eszedbe valami, ha érzed, hogy nem a megfelelő kifejezést vagy igeidőt használtad, akkor se blokkolj le. Biztos lehetsz abban, hogy a vizsgáztatók nem ellened vannak, hanem melletted (ez egyébként tényleg így is van), ők is azt szeretnék, ha minél jobban sikerülne a vizsgád. Arra kíváncsiak, hogy mit tudsz, nem pedig arra, hogy mit nem. Nem skatulyáznak be negatívan egy-egy hiba vagy kihagyás után, tisztában vannak vele, hogy a vizsgázók izgulni szoktak és ilyenkor könnyebb hibázni is. A vizsgáztatóknak is az a célja, hogy a lehető legtöbbet kihozzák belőled, és hogy a vizsga pozitív élményként éljen majd benned.

Bizonyára nem fog sikerülni egészen tökéletes produkciót nyújtani, de ez nem baj – a megfelelési küszöb 60% és nem 100 %. Ha sikerül pozitívan és nem görcsösen viszonyulnod a vizsgához, az sokat segít. Először neked kell elhinned, hogy tudsz az adott szinten angolul, és akkor erről könnyebb lesz a vizsgáztatókat is meggyőznöd. Persze az is fontos, hogy ennek a hitnek legyen valóságos alapja. Ezért mielőtt jelentkeznél a vizsgára, érdemes beszélgetni valakivel, egy olyan tanárral, aki fel tudja mérni a tudásodat, és tanácsot tud adni azzal kapcsolatban, hogy valóban elérted-e már az adott szintet, és hogy miben kell még fejlődnöd.

A vizsga első részében, az interjú során próbálj ne csak igennel vagy nemmel, hanem több mondattal, részletesen válaszolni a kérdésekre. A beszélgetés nem kötött, a menetét terelheted neked kedvező irányba. Felvethetsz újabb szempontokat, említhetsz érdekességeket. Ha nem érted pontosan a kérdést, nyugodtan jelezd a vizsgáztatónak, hogy ismételje meg. Az is jó, ha nem ragadsz le egyszerű közhelyeknél, hanem van tartalmasabb, egyénibb mondanivalód. Ha esetleg nem szívesen közölnél magadról valamit, nyugodtan mondj helyette mást. A vizsgáztató a neveden kívül mást nem tud rólad, csak a nyelvi teljesítményedet értékeli. A felsőfokú vizsgán számíts olyan aktuális, helyenként elvontabb témákra is, amelyekről a magyar és az angol nyelvű média híreiből tájékozódhatsz.

A kötetlen beszélgetés után két képet kell húznod, amelyek közül választhatsz egyet. Ne annak alapján dönts, hogy melyik a szebb, hanem inkább azt vedd figyelembe, hogy melyik képről van több mondanivalód. Beszélj egy-két percig önállóan a képről úgy, hogy először röviden leírod, mit ábrázol, majd elmeséled a témával kapcsolatos saját tapasztalataidat, végül összefoglalod és megindokolod a témáról kialakult véleményedet.

A kép leírásakor a lényeges dolgokra koncentrálj, ne vessz el fölösleges részletekben. Ha a képen látható dolgok nevét tudod angolul, azt nyugodtan megemlítheted, ha viszont nem, akkor lehetőleg ne foglalkozz velük, próbáld azokat kikerülni a feladat megoldása során. Ha valami igazán lényeges dolog neve nem jut az eszedbe, akkor viszont meg kell próbálnod körülírni azt más szavakkal – érdemes ezt is előre gyakorolni.

Ha lehet, ne állj meg egy-két mondat után kérdésekre várva. A vizsgáztató természetesen segítő kérdéseket tesz fel ilyenkor, ha szükséges, de még jobb, ha te tudsz magadtól tovább beszélni.

Ezt a feladatot a felkészülés során gyakorolhatod úgy is, hogy megpróbálsz egy-egy témáról néhány percig beszélni akár úgy, hogy valaki meghallgat téged, akár pedig úgy, hogy rögzíted a hangodat, majd visszahallgatod magadat.

Végül a vizsga harmadik részében, a szituációs párbeszédnél ne zavarjon meg, ha a feladat magyar nyelvű utasításából esetleg nem mindent tudsz kapásból lefordítani. Itt nem fordítás a feladat, hanem az adott szituációs helyzet minél életszerűbb megoldása. Nem nagy baj, ha nem tudsz mindent pontosan kifejezni, nyugodtan próbálkozhatsz egyszerűsítésekkel, körülírásokkal is. Semmiképpen ne ijedj meg, még akkor sem, ha esetleg éppen a szituáció kulcsszava nem jut eszedbe, valahogy azért biztosan tovább tudsz menni a beszélgetésben és a vizsgáztató is segíteni fog. Ha a legfontosabb információkat már közölted, lehetsz kreatív, és akár még humort is belevihetsz az adott helyzetbe. Gondold át, tudnál-e még valamit hozzátenni az adott szituációhoz, tudnál-e kezdeményezni azon túl is, amit feltétlenül el kell mondanod. A szituációs párbeszéd általában a vizsga legszabadabb, legkreatívabb, legfelszabadultabb része, ahol igazán életszerűen mutathatod meg, hogy képes vagy szinte bármilyen helyzetben angolul kommunikálni. Ez az a készség, amelyre a vizsga után, a vizsgabizonyítvány birtokában, a mindennapi életben leginkább szükséged lehet.

Sikeres vizsgázást, jó felkészülést kívánunk!

———————————-

ELTE Origó Nyelvi centrum

1082 Budapest, Baross u. 62.

www.onyc.hu
info@onyc.hu

ügyfélszolgálat: +36 1 459 9614
ügyfélszolgálat nyitvatartási ideje:
hétfőtől péntekig 8.00-17.30-ig 
 

Kapcsolódó anyagok

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!