BME angol nyelvvizsga

Sorozatunkban nyelvvizsgákkal kapcsolatos hasznos információkat tudhatsz meg. Töltsd le a feladatsorokat is!

A BME Nyelvvizsgaközpontja 2000 júliusától akkreditált nyelvvizsgaközpont, melyben évi öt vizsgaalkalommal lehet B1 (alapfok), B2 (középfok) és C1 (felsőfok) szinten államilag elismert, általános, kétnyelvű vizsgát tenni angol, francia, holland, német, olasz, orosz és spanyol nyelvből. A vizsgaközpontban lehetőség van arra is, hogy a vizsgázók már meglévő egynyelvű nyelvvizsga-bizonyítványukat kétnyelvűre egészítsék ki. A kiegészítő vizsga középfokon egy idegen nyelvű szöveg magyarra történő fordítását, felsőfokon pedig egy magyar nyelvű szöveg idegen nyelven való tömörítését tartalmazza.

Írásbeli
Az írásbeli rész négy részből áll. Hosszú, és bonyolultnak tűnő szövegek, így fontos, hogy ismerd a feladat-megoldási stratégiákat. A nyelvismeret részben ki-kihagynak szavakat a szövegből (fill in the gap), majd megadnak 25 választási lehetőséget a 20 helyre. A szavak néhol annyira egyszerűek, hogy a gyakorlott nyelvhasználók néhányat egyből be tudnak helyettesíteni, a választási lehetőségekre való ránézés nélkül. Tehát semmi pánik! Lesz pár benne, ami nehéznek tűnik, de ezeket ugord át, és a végére már kevesebből egyszerűbb lesz ezeket kiválasztani. A titok tehát, hogy sehol se állj meg gondolkodni, menj végig a szövegen legalább egyszer, és írd be, amit tudsz.

A következő, nyelvismereti feladatban 3 alternatíva közül kell választani. Nem nehéz, a kulcs a gyakorlás és az egyszerű nyelvtani szerkezetek és szóösszetételek ismerete. Mivel három ilyen szöveg is van és összesen 50 feladat, ne állj meg töprengeni, ha elakadsz! Menj tovább a következőre!

Az olvasott szöveg értése feladat is két szövegből áll. Az elsőben kihagyott mondatokat kell az üres helyekre behelyettesíteni, úgy, hogy egy felesleges válasz van. Elsőre nehéznek tűnik a szöveg, főleg, ha leállsz lefordítani. Ugyan használhatod a szótáradat, de nem ajánlom! Elveszi tőled a szöveg egészének megértési lehetőségét, és a részletekre irányítja a figyelmet. Nehéz lesz így összerakni, és időd sem lesz rá. A szótárat csak az utolsó 5-8 percben vedd elő!

A következő szövegben 10 kérdésre kell megtalálnod a választ. A szöveg hosszúnak tűnik, de a megoldások viszonylag könnyen megtalálhatók. Figyelj, hogy néha át kell alakítanod a választ (pl. an elevator has been installed – but good luck finding it. Kérdés: What’s wrong with the elevator? Válasz: It’s difficult to find.) Néha a szöveg felsorol 3 dolgot, de a kérdés csak egyet kér belőlük, erre is figyelj! Ennél a feladatnál a kulcs, hogy NE olvasd és fordítsd le teljesen a szöveget, csak szkenneld, és keresd a válaszokat. Először mindig a kérdéseket olvasd el, aztán a szöveget! Könnyebbé teszi a feladatot, hogy a kérdések sorrendben vannak pont úgy, amilyen sorrendben a szövegben előfordulnak.

A levélírási feladatban választhatsz egy baráti és egy hivatalos levél között. Itt ügyelned kell arra, hogy

* a levél formája megfelelő legyen (címzéstől aláírásig),
* minden egyes előírt gondolatra kitérj,
* ezeket megfelelően összekösd, illetve
* a nyelvezet a témának megfelelő legyen.

Használhatsz szótárat, de ne azzal kezdj neki! Elvesztegetheted úgy az időt, hogy nem jutottál semmire. Először írd meg a leveled vázlatát, aztán esetleg 1-2 szót nézz ki a szótárból – ha nagyon muszáj.

A fordítási feladatban arra kell figyelned, hogy a szöveghűség csak a megszerezhető pontok egyharmada, vagyis sokkal többet számít, hogy mennyire magyaros, logikus, jól felépített. A javaslatom: inkább úgy állj neki, mint aki egy fogalmazást ír a szöveg témájáról, mint egy szóról-szóra való fordításnak. Más nem garantálja a nyelvtanilag helyes, szép és kerek eredményt.

A hallás utáni szövegértésnél fontos, hogy gyorsan tudd elolvasni a feladatlapot az elején, és minél többet megjegyezz belőle. Így hallhatóbbak a megfelelő kulcsszavakat, és könnyebb lesz a feladatmegoldás. Dolgozz gyorsan! Ne állj meg gondolkodni egy mondat felett, ha nem érted. Nem a 100%-ra mész, ezt sose felejtsd el!

Szóbeli
A szóbelin a vizsgáztatóval beszélsz, nem pedig egy másik vizsgázóval. Rögtön az elején a vizsgáztató feltesz néhány egyszerű kérdést, mint egy mindennapi beszélgetésben. Megkérdezheti, szeretsz-e olvasni, vagy mióta tanulsz angolt, vagy hol és mit dolgozol, voltál-e már külföldön, vagyis bármit, ami a nyelvvizsga témakörökben benne van. Ezután képek alapján kell beszélned a témákról. (Vigyázat! Ez nem képleírás!) Ezt otthon is begyakorolhatod, nem nagy dolog, és az ingyenesen letölthető feladatok között található szóbelire felkészítő segédanyagunk sokat segíthet. A képek alapján történő témakifejtésnél nem fog beleszólni a vizsgáztató, csak akkor, ha nagyon eltértél a témától, vagy ha megakadsz. Utána jön a szituációs feladat, amire szintén találsz a fenti linken egy felkészítő feladatot ingyenesen – használd fel!

A vizsga hivatalos oldala, díjak és vizsgaidőpontok: bmenyelvvizsga.hu

Letölthető feladatsorok: http://www.bmenyelvvizsga.bme.hu/letoltheto.html

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!