Szakmai nyelvvizsgák Magyarországon: egészségügyi, jogi, közgazdasági, rendészeti és katonai nyelv

Készítettünik nektek egy rövid, de alapos összefoglalót a Magyarországon letehető szakmai nyelvvizsgákról! 

Ha nem csak általános nyelvvizsgát szeretnél tenni: szakmai vizsgák

Dezsényi István és Salánki Ágnes

Az elmúlt években már szinte minden Magyarországon letehető nyelvvizsgát bemutattunk. Ebben a cikkben három szakmai nyelvvizsgára kerül sor. Az LforS rendészeti vizsgát Láng Nóra, a Nemzetközi Oktatási Központ Nyelvi Szekciójának vezetője, a PROFEX nyelvvizsgarendszert Dr. Warta Vilmos egyetemi docens, vizsgaközpont-igazgató, a BGE Nyelvvizsgaközpont szakmai vizsgáit Dr. Terestyényi Enikő, nyelvvizsgaközpont-vezető mutatja be nektek.

Az új vizsga: LforS, avagy rendészeti angol vizsga nemcsak zsaruknak

Új, a világon egyedülálló angol nyelvvizsgát fejlesztett ki az Origó Nyelvi Centrum a Nemzetközi Oktatási Központtal közösen. A vizsga ugyan rendészeti szaknyelvi, de bárki leteheti, és élvezheti előnyeit: egynyelvű, vagyis nincs benne fordítás, speciális témákkal foglalkozik, meghatározott szókinccsel, de a szakmában nem mélyül el, így könnyebb rá felkészülni.  Akkreditált, vagyis Magyarországon elfogadott, bármire is szeretnéd a bizonyítványodat használni, a nálunk szokásos három szinten lehet vizsgázni: alapfok (B1), középfok (B2) és felsőfok (C1).

Ha szereted a krimiket, de nem szeretsz fordítani; ha szükséged van a bizonyítványra, de nem szereted a zsákbamacskát a nyelvvizsgatémákban: akkor ezt a vizsgát neked találták ki. Ha pedig tűzoltó, rendőr, vámos vagy FBI-ügynök szeretnél lenni (esetleg már az is vagy), akkormindenképpen itt a helyed!

Egyelőre évente két alkalommal lehet vizsgázni (februárban és júliusban), jelentkezni a www.onyc.hu weboldalon lehet, ha felkészítő könyvet vagy képzést szeretnél, látogass el a www.langnyelv.hu weboldalra!

PTE ÁOK és ETK PROFEX államilag elismert nyelvvizsgarendszer

A PROFEX elnevezés azt kívánja érzékeltetni, hogy a vizsga PROfesszionális azaz szaknyelvi, ugyanakkor EXamináció, azaz olyan nyelvvizsga, mely államilag elismert vizsgabizonyítványt ad.A PROFEX nyelvvizsga fő profilja a szaknyelv, jelenleg az Európai Unióban szinte egyedülállóan, az orvosi-egészségügyi, továbbá a jogi és közigazgatási szakterületen tanuló és dolgozószakembereknek kínál megmérettetési lehetőséget.

Sajátos színfolt a PROFEX kínálatának palettáján a beás nyelvből tehető általános nyelvvizsga.

A PROFEX államilag elismert, háromfokozatú, kétnyelvű és szintező nyelvvizsga, amely jelenleg angol és német nyelvből tehető.Az állami elismertség azt jelenti, hogy a PROFEX vizsgabizonyítvány birtokosa ugyanolyan előjogokat és előnyöket élvez, mint azok, akik más, államilag elismert általános nyelvi vagy szaknyelvi vizsgát tettek. Ezek közül legfontosabbak a felvételi eljárás során nyerhető többletpont emelése, a diplomaszerzés feltételének teljesítése és a nyelvpótlékra való jogosultság megszerzése.

A három fokozat (B1: alap, B2: közép és C1: felső) kialakításakor a vizsga kifejlesztői amagyarországi hagyományokat követték, de ugyanakkor – az állami akkreditáció követelményeinek is megfelelve – az Európa Tanács nyelvtudásszintekre vonatkozó ajánlásait is beépítették rendszerükbe. Az alap-, közép- és felsőfok követelményei a vizsga nyelvétől függetlenül egységesen meghatározottak és egymástól jól elkülöníthetők.

A kétnyelvűség egyrészt azt jelenti, hogy a vizsga, a magyarországi nyelvtanulók, illetve zömében magyar anyanyelvű nyelvvizsgázók szükségleteinek, igényeinek és nyelvtanulási céljait messzemenően figyelembe véve fejlesztették ki, amelyek közül a nyelvi sajátosságok kaptak nagy hangsúlyt. Másrészt, a közvetítésre (fordítási készség) vizsgálata a vizsga mindhárom szintjén szerepel. Ennek célja, hogy az egyre fontosabb fordítás mint nyelvi készség újra hangsúlyos legyen, illetve a felkészülés-felkészítés hatását is jól tudjuk így mérni. További törekvésünk az is, hogy a magyar orvosi, ill. jogi és közigazgatási szaknyelv fennmaradását a PROFEX nyelvvizsga a maga sajátos eszközeivel és lehetőségeivel segítse, hiszen egy fordítási feladat sikeres megoldásakor a szaknyelv megfelelő szintű ismerete szükséges mind anyanyelven, mind célnyelven.

Kérjük, látogass el honlapunkra, ahol további részletek találhatóak a PROFEX rendszerű nyelvvizsgákról:http://profex.aok.pte.hu/hu

BGE Nyelvvizsgaközpont

A BGE Nyelvvizsgaközpont 2000 májusa óta működik akkreditált nyelvvizsgaközpontként, három vizsgarendszerrel. Angol és német nyelvből egynyelvű gazdasági kommunikáció vizsgát, további 6 nyelvből (francia, japán, kínai, olasz, orosz és spanyol) kétnyelvű üzleti megmérettetést, és 5 nyelvből (angol, német, francia, olasz, és spanyol) idegenforgalmi–vendéglátóipari vizsgákat szervezünk B1, B2 és C1 szinten, Budapesten és 16 vidéki helyszínen.

Kinek ajánljuk vizsgáinkat?

Gazdasági területen tanulóknak és dolgozóknak, akik szeretnének nyelvtudásukról bizonyítványt szerezni, vagy akkor, ha a munkájukhoz, a diploma megszerzéséhez szükséges a vizsga.

Melyik vizsgát válasszam?

Kétnyelvű idegenforgalmi–vendéglátóipari szaknyelvi vizsga

Ha a turizmus és/vagy a vendéglátás érdekel, ebben az iparágban dolgozol, vagy ezt tanulod, érdemes ezt a vizsgánkat választani. A megmérettetés témaköreit a szakma alappillérei adják: szálláshelyek, gasztronómia, célnyelvi országok turizmusa, (angol nyelvű vizsgán: pl.: Egyesült Királyság és Magyarország), munkakörök, környezetvédelem és vállalkozás, csak néhány példát említve. Az írásbeli és a hallásértés vizsgafeladatoknál törekszünk arra, hogy a szakma újdonságairól és trendjeiről szóljanak a feladatok, így még élvezetesebbé téve a vizsgát. Az írásbeli dolgozat az írásfeladattal kezdődik, melyhez általános szótár használható. Ezt követi az olvasott szöveg értése, illetve egy szókincs és nyelvismereti teszt, amelyben változatos feladatokon keresztül adhatsz számot szakmai felkészültségedről.

Egynyelvű gazdasági kommunikáció szaknyelvi vizsga

Ha kereskedelmet, marketinget, üzleti kommunikációt, nemzetközi kommunikációt tanulsz vagy tanultál, vagy esetleg ezen a területen dolgozol és szeretnéd magadnak bizonyítani nyelvtudásodat egy keményfedeles bizonyítvánnyal, akkor az egynyelvű vizsgánkat Neked találtuk ki.

Változatos és aktuális témakörökkel (információs technológia a gazdaságban, üzleti rendezvények, üzleti utazás, stb.) teszteljük tudásodat az írásbeli és szóbeli vizsgáinkon, ahol mindig ugyanolyan típusú feladatsort kell megoldanod, így könnyebben tudsz a tartalomra koncentrálni.

Szóbeli vizsgáinkon mindkét lehetőségünkben fontosnak tartjuk, hogy vizsgázóink a tanulmányaik vagy munkájuk során szerzett tapasztalataikról számolhassanak be a célnyelven. Az első feladatokkal próbáljuk oldani a vizsgadrukkot, hiszen a vizsgázónak önmagáról kell beszélni. Vizsgázóink tapasztalatai alapján ezt el is érjük, és mire az utolsó feladathoz érünk, profin oldják meg szakmai szituációinkat, amelyek általában valós élményekre/helyzetekre épülnek.

Egyszóval, ha szereted a jelenlegi vagy leendő szakmádat, és szeretsz róla beszélni, gyere hozzánk. Bővebb információt vizsgáinkról itt találsz: www.nyelvvizsgak.hu

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!