TELC nyelvvizsga

A TELC vizsgáról sok hasznos információt találsz, illetve letölthető feladatsorokhoz is eljuthatsz.

Figyelem, jó hír: a TELC vizsgaszabályzat változott: már csak az írásbeli idejére veszik el a mobiltelefonod, és idősávosan hívnak be a szóbelire, vagyis nem kell egész nap ott ülnöd a vizsga napján. Ami nem változott: továbbra sem biztos, hogy ugyanazt kapod minden vizsgahelyen mint más vizsgarendszereknél. A visszajelzések szerint a központ nem fogja elég keményen a vizsgahelyeket, tehát jól nézd meg, melyik vizsgahelyre jelentkezel!

2008. októbertől kevesebb lesz a vizsgahely, az Akkreditációs Testület hatékonyabban tud ellenőrizni, tehát változásokat várunk.

Az új, English B2 feladatlapról dióhéjban: hosszú szövegek, rövid idő rájuk, sok ismeretlen szó, vagyis gyorsan kell tudnod olvasni és szöveget érteni, és nagyon fontosak a konkrét feladat-megoldási technikák (=be kell gyakorolnod a feladattípusokat). Az írásbeli vizsga szövegértés, nyelvtan (vagyis language elements), és íráskészség feladatrészekre tagolódik.

  1. A szövegértés több részből áll: 10 cím párosítása 5 szöveghez, amelyek 110-200 szavasak egyenként
  2. egy hosszú szöveg alapján 5 kérdésre kell válaszolnod (mondatbefejezés – a,b,c választásos)
  3. tíz szituációhoz 12 szövegből kell egyet kiválasztanod. A szövegek nemcsak hosszúak, de nehezek is, és nincs időd végigolvasni és értelmezni mondatonként!

Vigyázat! Ne pusztán a kulcsszavakra koncentrálj, mert becsapós lehet. Ezért fontos a konkrét feladat-megoldási technikák ismerete, illetve az a képesség, hogy ne ess pánikba az ismeretlen szó láttán (mert lesz elég), hanem próbáld meg kitalálni a mondat jelentését a szövegösszefüggésből.

A nyelvtani (language elements) részének első feladatában három alternatívából kell kiválasztani a helyes megoldást (do, make, give vagy in, in to, to). A második feladatnál (is) a szöveg hossza a fő nehezítő tényező. Ebben teljes szavakat hagytak ki, és 10 helyre 15 szóból kell válogatnod. (pl. maintain, apply, unable, compulsory) A fenti két résznél 90 perced lesz az összes feladatra, vagyis alig 20 perc jut egyre. Lassan dolgozók ne is álmodjanak TELC vizsgáról!

A magnóhallgatás részben 10 igaz-hamis állítást találsz, illetve 5 a,b,c választásos kérdést. Az íráskészség feladatban választani lehet, ami jó, de csak 30 perced van rá, vagyis piszkozatra nincs idő, legfeljebb egy rövid vázlatra. Ez a legkönnyebb feladat, itt már fellélegezhetsz. A szóbeli rész is más: nagyon jó, hogy egy prezentációval kezdesz egy egyszerű témából, amire jól felkészülhetsz otthon (pl. a film you have seen, a trip you have made). Vigyázat! Gyakori tévhot, hogy itt csak az a pár téma lehet, amit felsorolnak. NEM! Ezek csak példák. Bármilyen hasonló címet kaphatsz bármely felsorolt nyelvvizsga témakörből. Az utolsó feladat is könnyű, egy szituáció (pl.partiszervezés), ahol a pároddal együtt kell valamit megcsinálnod, megbeszélned. A középső feladat azért kihívás, mert a szöveg, amit kapsz hozzá hosszú. Jó hír, hogy van 20 perc felkészülési időd.

Összességében: A hosszú szövegek és a kevés idő miatt a TELC új English B2 feladatlapja egyáltalán nem könnyű. Csak a címpárosítási feladat egy szövege lehet olyan hosszú, mint a TRINITY vizsga egyetlen feladata. A szóbeli viszont vehető akadály.

A vizsga hivatalos oldala, díjak és vizsgaidőpontok: telc.hu. Az új feladatsort pedig itt találod!

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!