TOEIC

A TOEIC a világ legnépszerűbb nyelvvizsgája.

A TOEIC a világ legnépszerűbb nyelvvizsgája: a 2006-os évben négy millióan tették le. Kifejezetten a mindennapokban a munkahelyeken használt nyelvre koncentrál, bár nem igazi üzleti szaknyelvi vizsga, mert nem kell spéci marketing vagy pénzügyi kifejezéseket magolnod hozzá. A TOEIC az az általános irodai szövegkörnyezetet használja, amivel munka közben szembesülsz, és amit nemzetközi környezetben kell használnod.

A vizsga két fő részből áll: a hallás utáni és olvasás utáni megértésből. Nincs szóbeli része, mert bizonyított tény, hogy a hallás utáni vizsgarészen elért pontszámok erősen korrelálnak a beszédkészséggel, és az olvasás utáni szövegértés rész az íráskészséggel.

A hallásértés résznél 20-20 kérdésre kell válaszolni képek, kérdések-feleletek, rövid beszélgetés, és rövid beszéd alapján. Az olvasásértés résznél a feladat mondat kiegészítés (20 kérdés), hibafelismerés (20 kérdés), és olvasott szöveg értése (40 kérdés) szintén összesen 100 kérdés alapján történik.

A hallásértés rész 45, míg az olvasásértés 75 perces, ami összesen két és fél óra. Vizsgarészenként 495 pontot kapsz, ami összesen 990 pontot eredményez. A pontszámokat természetesen besorolták az európai szinteknek megfelelően (A1, A2, B1, B2, C1, C2). A bizonyítvány kiadása a többi nemzetközi nyelvvizsgával ellentétben nagyon gyors.

Minden szinten ugyanazt a feladatlapot töltik ki, ami furcsaságnak tűnik, de megalapozott módszertan van mögötte. Egyetlen kérdést 50.000 nyelvtanulón tesztelnek, ami megbízhatóvá teszi a feladatlapot. Nem lehet rajta megbukni, hiszen a vizsga fő célja az, hogy felmérje a saját szinted (illetve a haladásod, ha többször teszed le), és nem az, hogy egy konkrét küszöbszintnek való megfelelésedet állapítsa meg.

Kinek jó ez a vizsga? Olyan dolgozóknak, akik a mindennapokban használják, vagy fogják használni az angol nyelvet, akik angolt tanulnak, és saját haladásukat szeretnék lemérni időről-időre; illetve munkáltatóknak, akik olcsón szeretnének egy kiemelkedően megbízható szintfelmérést dolgozóik részére.

A TOEIC vizsgaközpontnak nincsen magyar nyelvű hivatalos oldala, de az angol nyelvűt itt találod.

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!