Cheese Soufllé
Cheese Soufflé - azaz sajtfelfújt

Cheese Soufflé - azaz sajtfelfújt

A legtöbben azt gondolják, hogy a felfújt készítése ördöngös feladat, pedig nem is olyan nehéz. Nézzük meg, hogyan készül a sajtfelfújt - természetesen angolul! 

serves: 3-4     
calories: 479   
saturated fat: 20g       
suitable for freezing: x

Ingredients:

-         60g butter, plus extra for greasing

-         1-2 level tbsp dried white breadcrumbs

-         60g plain flour

-         300ml milk

-         1 tsp mustard power

-         125g mature Cheddar cheese

-         4 large eggs, separated

-         1-2tbsp grated Parmesan cheese

-         15-18cm soufflé dish, buttered

1.      Set the oven to 200℃or Gas Mark 6 and place a baking tray in the oven to heat up. Grease the inside of the soufflé dish well with butter and sprinkle in the breadcrumbs, turning the dish to ensure the base and sides are evenly coated.

2.      Melt the butter in a medium-sized pan and stir in the flour to form a thick paste. Gradually beat in the milk, allowing the mixture to come to the boil between each addition of liquid, and then simmer it for a couple of mins. Stir in the mustard powder and season well with salt and pepper, remembering that the flavour will be diluted when the remaining ingredients are added. Remove the pan from the heat and leave the mixture to cool slightly.

3.      Add the grated cheese and beat well to give a fairly smooth sauce. Don’t worry if the cheese doesn’t all melt at this stage, as it will melt during cooking.

4.      Beat in the egg yolks, one at a time, until the sauce appears glossy.

5.      Whiskthe egg whites until just holding their peaks, taking care not to over-whisk them, as they shouldn’t become too dry.

6.      Spoona large spoonful of the whites into the cheese sauce and fold in gently to start to loosen the mixture.

7.      Pour the cheese mixture on to the remaining egg whites and fold in carefully, then pour into the dish.

8.      Draw a knife blade around the rim of the dish, which will help release the top so that it will rise. Place the dish on the hot baking sheet and bake in the centre of the oven for 20-30 mins until it has risen and feels just firm to the touch. Serve immediately.

Our Tip: Use the eggs at room temperature rather than straight from the fridge. You can add Gruyère cheese instead of the Cheddar if you prefer.

Vocabulary

grated

reszelt

to sprinkle

beleszórni

to melt

megolvasztani

gradually

fokozatosan

to come to the boil

felforrni

to be diluted

felhígulni

egg yolk

tojássárgája

to whisk

felverni

to spoon

belekanalazni

to loosen

fellazítani

straight from the fridge

egyenesen a hűtőből

Nehézségi szint:

alapfok
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Hozzászólások
comments powered by Disqus
A címlapról
Beszédfejlesztés
Dezsényi I. - Salánki Á. | 2017. Nov 05.

Évszámok írása és kiolvasása

Hogy is kell kiolvasni az évszámokat angolul? Tanuljátok meg a leckéből!
2017 novemberi szám
Szalai Nóri | 2017. Nov 04.

MEGJELENT A MAGAZIN NOVEMBERI SZÁMA!

Már kapható minden újságárusnál, hiper- és szupermarketben, illetve benzinkúton. Több mint egy órányi letölthető hanganyaggal. 
Középfok írásbeli
Szalai Nóri | 2017. Nov 04.

The Orient Express: a vonatok királya, a királyok vonata

A hamarosan bemutatásra kerülő új "Gyilkosság az Orient Expresszen" című film kapcsán nézzünk meg néhány...
Mindenféle
Szalai Nóri | 2017. Nov 04.

5 PERC ANGOL karneváli workshop Szicíliában Nórival

A nagy sikerű őszi, nyaralással és körutazással egybekötött szicíliai angoltanfolyam után most itt a karneváli...
News Of The World
Dezsényi I. - Salánki Á. | 2017. Oct 26.

Étkezés Erzsébet királynő módra - Első kézből a királyi főszakácstól

Vajon mit eszik minden angolok királynője és Fülöp herceg? Azt, amit más földi halandó, vagy...
Mindenféle
Szalai Nóri | 2017. Oct 12.

IGEIDŐK WORKSHOP - Szalai Nórival

Megérteni az igeidőket 1 nap alatt?  Nem lehetetlen - gyere el személyes workshopomra - és...
Kérdés küldése