Chocolate and Raspberry Cake

Chocolate and Raspberry Cake

Facebook Tweet

Nagyon csokis, nagyon málnás sütemény. Természetesen angolul. 

Chocolate and Raspberry Cake

Serves:15 squares
Fat: 21g
Calories per square: 333
Saturated fat: 9g
Suitable for freezing: NO

For the cake:

-           175g self-raising flour

-           2tbsp cocoa

-           1tsp bicarbonate of soda

-           150g dark muscovado sugar

-           2tbsp golden syrup

-           2 large eggs

-           150ml rapeseed or sunflower oil

-           150ml milk

For the topping:

-           200g bar dark chocolate

-           300ml carton whipping cream

-           2tbsp icing sugar, plus extra for dusting

-           2 x 200g punnets raspberries

-           28 x 18cm traybake tin, lined with baking parchment

1.     Set the oven to 160C or Gas Mark 3.

2.     To make the cake, sift the flour, cocoa and bicarbonate of soda into a bowl and stir in the muscovado sugar. Add the golden syrup. Lightly beat together the eggs, oil and milk, pour into the flour mixture and beat until smooth. Pour the mixture into the traybake tin and bake for 25-30 mins, or until the cake is just firm to the touch in the centre. Remove the cake from the oven and leave it to cool in the tin for about 5 mins, than transfer it to a wire rack to cool completely.

3.     For the topping, break the chocolate into pieces and place in a bowl. Bring the cream to the boil in a pan and pour over the chocolate, than add the icing sugar. Stir until the chocolate melts. Mix well to give a smooth consistency, or use a stick blender. Leave the ganache to cool until it’s a spreading consistency, either letting it cool at room temperature or to speed it up, place it in the fridge – but stir regularly.

4.     Spread the chocolate mixture over the top of the cake and then arrange the raspberries on  top of the ganache. Dust with icing sugar just before serving.

Our Tip:The cake can be made a day in advance, but only decorate it on the day serving.

Vocabulary

self-raising flour

sütőporos liszt

bicarbonate of soda

szódabikarbóna

rapeseed oil

repceolaj

topping

torta tetejére kerülő máz stb.

dusting

hintés

punnet

gyümölcstartó doboz

traybake tin

tortaforma

baking parchment

sütőpapír

to sift

szitálni

ganache

csokoládékrém

Nehézségi szint:
alapfok
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok
Szalai Nóri | 2013. Apr 03.

Bailey’s-topped Choc Potato Cake

Bailey's-es csokitorta (meglepő módon krumplis alaptésztból:) A látvány magáért beszél! 
Tovább
Szalai Nóri | 2017. Jan 21.

Chocolate Lava Cake - recept

Mit szólnátok egy különleges, mégis egyszerű sütihez?
Tovább
Szalai Nóri | 2012. Jul 26.

Corn Cake recipe

A 2012 augusztusi számunkban számot további kukoricás receptet olvashatsz.
Tovább
Szalai Nóri | 2019. Apr 18.

Easter Passion Cake - Húsvéti torta

Szakíts a hagyományos sütikkel és próbáld ki ezt az ünnepi édességet idén húsvétkor! 
Tovább