Csőben sült kelbimbó - RECEPT

Csőben sült kelbimbó - RECEPT

Facebook Tweet

Lehet, hogy eddig nem tartozott a kedvenceid közé a kelbimbó, de ha megkóstolod ezt a sajtos rakott ételt, egész biztosan megváltozik a véleményed! 

Warming Winter Garden Gratin

A delicious mix of sprouts and leeks in a cheesy sauce. This warming winter garden gratin will get the whole family eating their greens!

Serves: 4-6

Ingredients:
- 2 leeks (about 400 g), cut into thick slices, washed well
- 200g Brussels sprouts, trimmed and halved if large
- 30g butter
- 30g plain flour
- 300ml milk
- salt and ground pepper
- freshly grated nutmeg
- 1 good tsp. mustard
- 125g mixed Gruyére and Cheddar cheeses, grated
- about 30g fresh breadcrumbs (from 1 slice of bread)

Preparation:

1. Add the leeks and sprouts to a large pan of boiling water, bring back to the boil and cook for 2 minutes. Drain and refresh under cold water. Leave to drain.

2. Set the oven to 200°C/400°F/Gas Mark 6. Melt the butter in a pan over low heat, sprinkle in the flour and stir to make a paste. Cook for a couple of minutes. Gradually pour in the milk, stirring, to make a smooth sauce. Season well with salt, pepper and nutmeg. Add the mustard and just over half of the cheese.

3. Put the leeks and sprouts into a flameproof dish. Pour over the sauce, mix in lightly, then sprinkle with the rest of the cheese and then the crumbs. Put the dish on a baking tray and bake for 20 minutes or until browned on top.

(Brussels) sprout - kelbimbó
leek - póréhagyma
cheesy - sajtos
to cut into slices - szeletekre vág
trimmed - nyesett, gyalult
halved - félbe vágott
plain flour - sima liszt
ground pepper - őrölt bors
freshly grated - frissen reszelt/őrölt
nutmeg - szerecsendió
grated - reszelt/őrölt
breadcrumbs - panírmorzsa/kenyérmorzsa
pan - lábas
to bring to the boil - felforral
to drain - lecsepegtet
to refresh - felfrissít
to melt - olvad/olvaszt
over low heat - alacsony hőmérsékleten
to sprinkle - megszór
to stir - kever
paste - massza, pástétom
gradually - fokozatosan
to pour - önt, tölt
smooth sauce - csomó mentes/sima szósz
to season - fűszerez
flameproof dish - tűzálló edény


 

Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok