Panna Cotta with Raspberry

Panna Cotta with Raspberry

Facebook Tweet

Könnyű, nyári, krémes édesség málnával - recept szószedettel.

Panna cotta (in Italian it means cooked cream) is an Italian dessert made by simmering together cream, milk and sugar, mixing this with gelatine, and letting it cool until set. It is generally from the Northern Italian region of Piedmont, although it is eaten all over Italy, where it is served with wild berries, caramel or with chocolate sauce. Somewhat similar versions of this dish are found in Greece, France and Finland, too.


Ingredients for the raspberry jelly (serves 8):

  • 420 g (3 cups) fresh or frozen raspberries
  • 162 g (2/3 cup + 1 tablespoon) caster sugar
  • 2 teaspoons lime juice
  • 3 teaspoons unflavoured powdered gelatine

Preparation:

  1. In a medium saucepan bring raspberries and sugar and lime juice to a boil over medium heat. Reduce heat, simmer about 10 minutes until raspberries are soft and have released their juices, remove from heat.
  2. Press raspberry mixture through a fine sieve into a small bowl and discard solids.  Pour raspberry juice into a large liquid measuring cup filling to 590 ml (2½ cups).  If there isn’t enough juice to fill to 590 ml (2½ cups) top up with water.
  3. Sprinkle gelatine over 80 ml (1/3 cup) cold water in a small bowl. Allow gelatine to soften for 5 minutes.
  4. Transfer raspberry juice to small saucepan and heat juice over low heat until warmed through.
  5. Add softened gelatine and stir until gelatine is dissolved.  Remove from heat and let cool slightly.
  6. Divide evenly among dessert cups and refrigerate to set gelatine for 1 hour.

Ingredients for the panna cotta (serves 8):

  • 830 ml (3½ cups) whole milk
  • 237 ml (1 cup) heavy cream, 35%
  • 169 g (¾ cup) caster sugar
  • 1 vanilla bean, split and seeded
  • 14 g (2 tablespoons) unflavoured powdered gelatine
  • Fresh raspberries, to garnish
  • Fresh mint, to garnish

Preparation:

  1. Bring milk, cream, sugar, vanilla bean and seeds to a simmer over medium heat, stirring until sugar has dissolved. Remove from heat, cover and allow vanilla to infuse, 20 to 30 minutes.
  2. Prepare an ice water bath.
  3. In a small bowl sprinkle gelatine over 80 ml (1/3 cup) water.  Allow gelatine to soften for 5 minutes.
  4. Return milk mixture to stove and reheat mixture over low heat until warmed through.
  5. Add softened gelatine mixture to milk mixture. Stir until gelatine has completely dissolved, about 5 minutes.
  6. Pour mixture through a fine sieve into a bowl.  Set bowl over ice water bath, stirring occasionally, until cool but not set.  Remove from water bath.
  7. Spoon panna cotta mixture, evenly dividing between dessert cups, over top raspberry jelly layer. Refrigerate to set panna cotta for 2 to 4 hours.
  8. To serve, top each parfait with fresh raspberries and a sprig of mint or a bit of chocolate.

 

to simmer - lassan főz, párol

until set - amíg meg nem dermed

somewhat - valahogyan

similar - hasonló

version - változat

frozen - fagyasztott

caster sugar - kristálycukor

unflavoured  - ízesítetlen

powdered gelatine - por alakú zselatin

to bring to a boil - felforral

to reduce - lecsökkent, visszavesz

to release - kibocsát, kiad

to remove - eltávolít

to press through a sieve - átnyom szitán

to discard solids - eldobja a szilár darabokat

to pour - önt, tölt

measuring cup - mérő pohár

to top up with  - feltölt valamivel

to sprinkle - megszór

to allow - enged, hagy

to soften - puhul

to transfer - áttesz

warmed through - átmelegedett

to add - hozzáad

dissolved - feloldódott

slightly - enyhén

to divide - eloszt

to refrigerate - lehűt

whole milk  - teljes tej

heavy cream  - (hab)tejszín

to split - felvág

to seed - kimagoz

to garnish - díszít

mint - menta

to bring to a simmer - csendes forrásig főz

to stir - kever, megkever

to infuse - beleönt, leforráz

ice water bath - jeges vízfürdő

stove - tűzhely

occasionally - alkalmanként

to spoon - kanalaz

evenly - egyenlő arányban

layer - réteg

sprig - ág

Nehézségi szint:
kezdő
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok
Szalai Nóri | 2012. Jan 28.

Basic Sugar Cookie recipe

A 2012 februári szám 15. oldalán ennek a receptnek a Valentin-napi, szív alakú változatát találod meg.
Tovább
Szalai Nóri | 2016. Mar 23.

Hot Cross Buns - hagyományos angol húsvéti recept

Olvasd el a hagyományos húsvéti sütemény, a Hot Cross Bun történetét és receptjét, majd nézd meg a videón, hogy hogyan kell elkészíteni ezt a kalácshoz hasonló ételt.
Tovább
Szalai Nóri | 2013. May 03.

American Bacon Cheeseburger

Nemsokára itt a grillszezon, mit szólnátok egy eredeti amerikai sajtburgerhez? :)
Tovább
Szalai Nóri | 2019. Apr 18.

Easter Passion Cake - Húsvéti torta

Szakíts a hagyományos sütikkel és próbáld ki ezt az ünnepi édességet idén húsvétkor! 
Tovább
Szalai Nóri | 2012. Oct 30.

Creamy Pumkin Soup and Carrot and Orange Cupcake

Ha lemaradtál a 2012.10.27-i első 5 Perc Angol ENGLISH WEEKEND-ről, akkor most itt te is megnézheted azokat a recepteket, amelyeket a résztvevőkkel közösen megfőztünk :) A recepteket pdf formátumban le is töltheted!
Tovább