skót tojás

Scotch Egg, a skót tojás, aminek semmi köze a skótokhoz

A britek Stefánia vagdaltja, a Scotch Egg, azaz a skót tojás, aminek az égvilágon semmi köze a skótokhoz. 

A britek Stefánia vagdaltja, a Scotch Egg, azaz a skót tojás, aminek az égvilágon semmi köze a skótokhoz. 

Ki ne hallott volna az egyik legtipikusabb brit étel nem más, mint a Scotch Egg, ami magyarul skót tojás néven vonult be a köztudatba, azonban semmi köze a skótokhoz.

Ez a főtt tojást tartalmazó óriás fasírtgolyó már a 19. század elején megjelent brit szakácskönyvekben, azonban akkoriban még egy kicsit máshogy készült: nem volt panírozva, sőt, a 18. századi első verziókat még nem is hússal, hanem halpasztával vonták be. A húsos verzió is inkább kolbászhús volt és nem „sima” darálthús.

De miért Scotch Egg a neve, hiszen nyelvtanulóként tudjuk, hogy a skót szót angolul úgy mondják, hogy Scottish, a Scotch szó pedig általában a skót whiskey-re utal.

A scotching szó egy konyhai folyamatot jelenet (ez az eredeti forrásokból ki is derül), egyes források szerint azt jelenti, hogy szardellával vagy hússal bevonni valamit (jelen esetben a tojást), illetve felmerült még annak a lehetősége is, hogy a 19. században a tartósítás végett a tojásokat mészporos vízbe mártották (elviekben a mész eltömíti a tojás pórusait és fertőtlenít, a víz pedig elzárja az oxigéntől), és ezt a folyamatot is valószínűleg scotching-ként hívták.

Ha szeretnéd elkészíteni a skót tojást (nem nehéz, és nagyon finom), akkor a receptjét itt találod: Pork and Mustard Scotch Egg

Kapcsolódó anyagok

Verified by ExactMetrics