A magyar borokról, angolul- szókincs

középfok
Amikor külföldi barátainknak szeretnénk beszélni a jellegzetes és különleges magyar borainkról, sokszor kénytelenek vagyunk nagyon egyszerűen kifejezni magunkat, mivel nem ismerjük a borosüvegeken lévő szakkifejezések angol megfelelőjét. Összegyűjtöttünk néhány hasznos kifejezés angol magyarázatát, hogy a jövőben ez már ne okozzon problémát.

Wine vocabulary

Hungarian language is unique and impossible to understand without deep knowledge. It is said to have some links with the Finnish, but neither we nor they understand the other. No matter how complicated and awkward this language is, if you want to decode a wine label of a Hungarian wine, you need to know the basic wine vocabulary, here it is.

A következő angol magyarázatoknál próbáljátok eldönteni, hogy melyik magyar kifejezést magyarázhatták el angolul. (a tesztben nem használhattunk ékezeteket a magyar verzióknál)

sources: Vocabulary, Hungarianwines.eu; Mostantól nem fogsz zavarba jönni az idegen nyelvű boroscímkéktől, BorászPortál.hu

Vocabulary

noble nemes
to be affected meg van támadva
botrytis botrytis cinerea, nemesrothadást
előidéző gombafajta
macerated áztatva
must must
to ferment erjeszteni
aged érlelt
barrel aged wine hordós érlelésű bor
phenomenon jelenség
vineyard szőlőhegy/
szőlőskert
single vineyard dűlő
pressing préselés
oak barrel tölgyfa hordó
pomace almatörköly
spirit szeszes ital (pálinka)
wooden hod puttony
shriveled aszott
bunches fürtök
marc törköly/párlat
origin protected eredet védett
ice wine jégbor
vintage évjárat
organic wine biobor
Fordítás Az aszúbor préselése után visszamaradt aszútörkölyre öntött must erjesztésével, majd másodszori préselésével nyert édes, tokaji bor.
fortifying spirit avinált bor, a bor alkoholtartalmát mesterségesen növelik. A borász borpárlattal dúsítja a mustot, amivel olyan magassá válik az alkoholtartalom a borban, amit az élesztőgombák már képtelenek elviselni és elpusztulnak, így a magas alkoholtartalom mellett megmarad a borban a kívánt cukortartalom is. A legkézenfekvőbb példa erre a portói.
table wine asztali bor
cider almabor
blended wine házasított bor
barrel aging ászokolás/hordóban érlelés
grape variety szőlőfajta
sparkling wine habzó bor/pezsgő
sekt pezsgő, ha német eredetű
champagne pezsgő, csak ha Champagne területről származik
vino spumante pezsgő, Franciacorta, eredetvédett tradicionális, olasz pezsgő
straw-wine szalma bor, A leszüretelt szőlőt 1-2 hónapig szellős helyen, szalmán töppesztik. Ez a folyamat nem túl gazdaságos, ugyanis a penészesedés okán a szalmára helyezett szőlő alig egyharmada marad meg a mustkészítésre. Az ebből készült aszújellegű bor sav- és alkoholtartalma is magas.
late harvest késői szüret
máslás A lefejtett aszúbor seprőjére öntött must erjesztésével készült bor.

Kapcsolódó anyagok

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!