Szókincs TESZT - Foglalkozások (kezdő, haladó)

Szókincs TESZT - Foglalkozások (kezdő, haladó)

Facebook Tweet
20 leírás alapján kell kiválasztonok a válaszlehetőségekből a megfelelő foglalkozást. Hasznos szótanuló gyakorlat, végén szószedettel!
1. ... = a writer for newspapers and magazines
A: journalist
B: newspaperman
C: columnist
D: articalist
E: paperer

2. ... = a physician who specialises in psychiatry
A: psychiatrist
B: psycholoist
C: phylosopher
D: phylantropist
E: phylloclade

3. ... = a musician who plays the guitar
A: guitarman
B: guitarist
C: guitartist
D: guitarest
E: guitaryst

4. ... = an advocate of anarchism
A: monarchist
B: fascist
C: anachromist
D: racist
E: anarchist

5. ...= a chronic drinker, someone who is intoxicated
A: alcoholic
B: drunkard
C: alcoholist
D: drunk
E: workoholic

6. ... = a person with advanced knowledge of one or more sciences
A: scenist
B: science-fictionist
C: scientist
D: sciencer
E: sci-fist

7. ... = a writer of poems
A: poesist
B: pet
C: poemist
D: priest
E: poet

8. ... = a specialist in caring for babies and children
A: boogie-man
B: paediatrist
C: paediatric
D: paediatrician
E: paediatrique

9. ... = a scientist who specialises in chemistry
A: chemiman
B: chemique
C: chemist
D: chemic
E: chemiolog

10. ... = an elected member of the British Parliament: a member of the House of Commons
A: MP
B: parlaimentic
C: Member of Parliament
D: parlamentist
E: parliamentarian

11. ... = a technical expert who uses technical knowledge to solve practical problems
A: engineering
B: enginer
C: enginist
D: enginere
E: engineer

12. ... = a specialist in the theory of education
A: educationalist
B: educationist
C: educationy
D: educationee
E: educationian

13. ... = someone who performs 'magic tricks' to entertain an audience, one who practises magic or sorcery
A: magician
B: magique
C: mag
D: magic
E: magicus

14. ... = someone paid to operate a typewriter
A: typist
B: typwriter
C: typewriter
D: typer
E: typyst

15. ... = a musician who plays the saxophone
A: saxophoner
B: saxophonist
C: saxophony
D: saxophonian
E: saxophonyst

16. ... = a person who likes the ideology of capitalism
A: capital
B: capitaliste
C: capitaler
D: capitalist
E: capitalee

17. ... = a professional person trained in library science and engaged in library services
A: libraryan
B: librari-man
C: librarian
D: librarist
E: library-keeper

18. ... = a professional performer who tells jokes and performs comic acts
A: comique
B: comedian
C: comics
D: comic
E: comediant

19. ... = a journalist who writes editorials
A: columnist
B: editor
C: editist
D: columner
E: columnant

20. ... = a person engaged in commercial or industrial business
A: businessman
B: business-mag
C: business-magician
D: business-guru
E: businessee


Vocabulary
journalist - újságíró
psychiatrist - pszichiáter
guitarist - gitáros
anarchist - anarchista
alcoholist - alkoholista
scientist - tudós
poet - költő
paediatrician - gyermekorvos
chemist - kémikus
MP - parlamenti képviselő
engineer - mérnök
educationist - pedagógus
magician - bűvész
typist - gépíró
saxophonist - szaxofonos
capitalist - kapitalista
librarian - könyvtáros
comedian - komikus
columnist - rovatvezető
businessman - üzletember


Megoldások:
1.AC 2.A 3.B 4.E 5.ABD
6.C 7.E 8.D 9.C 10.ACE
11.E 12.B 13.A 14.A 15.B
16.D 17.C 18.B 19.A 20.A
Nehézségi szint:
alapfok
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok