Összetartozó szavak és a kakukktojás. Haladó szókincsfejlesztő gyakorlat.

Words that belong together. - advanced vocabulary building.

Facebook Tweet

Összetartozó szavak és a kakukktojás - haladó szókincsfejlesztő gyakorlat.

Choose the word that DOESN’T BELONG among the rest of the words.

1) a) curtain, b) drape, c) blind, d) mat

2) a) mare, b) ewe, c) stallion, d) foal

3) a) charming, b) stunning, c) handsome, d) repulsive

4) a) helmet, b) cap, c) bonnet, d) mittens

5) a) fog, b) breeze, c) mist, d) haze

6) a) wither, b) bud, c) bloom, d) sprout

7) a) turtle, b) lizard, c) toad, d) snake

8) a) plunge, b) clutch, c) hold, d) grip

9) a) weep, b) sob, c) wail, d) wine

10) a) lean, b) skinny, c) plump, d) bony

Answers: 1) d, 2) b, 3) d, 4) d, 5) b, 6) a, 7) c, 8) a, 9) d, 10) c

Explanations in English:

1) ‘mat’ is not a type of curtain, it’s for wiping your feet

2) ‘ewe’ is a female sheep and the others are horses, mare (female), stallion (male), foal (baby)

3) ‘repulsive’ is the only adjective that doesn’t mean physically attractive

4) you wear ‘mittens’ on your hands and not your head

5) ‘breeze’ means wind and not ‘cloudy air’ like the others

6) ‘wither’ means to dry away and die in contrast to the other words, which all mean coming to life, plants starting to grow in spring

7) a ‘toad’ is an amphibian and not a reptile

8) ‘plunge’ is to jump or dive while the others mean to have in your hands, ‘hold’

9) ‘wine’ is a drink made from grapes, ‘whine’ would be the synonym of the other verbs

10) ‘plump’ means overweight, the others are words for ‘thin’

Nehézségi szint:
középfok
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok
Fehér Sára | 2017. Jan 25.

Birds in Speech - building your vocabulary with idioms

Szókincsfejlesztő feladatsor madaras kifejezésekkel.
Tovább
Fehér Sára | 2013. Mar 12.

Find where the animals belong. Fun vocabulary building with ‘animal idioms’

Mókás feladat a mindennapi állatos idiómák és kifejezések gyakorlására.
Tovább
Fehér Sára | 2013. Feb 26.

How about some slang? Fun vocabulary building.

Egy rövid szlenges feladat. Nézzük, mennyire vagy jártas a laza beszédben:)
Tovább
Fehér Sára | 2019. Mar 13.

Tavaszköszöntő kifejezések és feladat a “SPRING” szóval

Íme, egy kis tavaszköszöntő feladatsor a 'spring' kifejezéssel.
Tovább
Szalai Nóri | 2011. Jun 21.

TRAVEL VOCABULARY - QUIZ

Tanuld meg ezeket az utazásra vonatkozó szavakat, majd teszteld tudásod a kvízzel!
Tovább
Szalai Nóri | 2008. Feb 12.

ALL ABOUT LOVE - VOCABULARY BUILDING

Starting a relationship - Egy kapcsolat kezdetén
Tovább