1.boning knife – csontozó kés
a flexible knife with narrow blade and sharp point for boning meat
2.bread knife – kenyérvágó kés
serrated knife, ideal for slicing bread or cheese
3.chef’s knife – szakácskés
a knife used for preparing food, especially a large, heavy one; this knife is ideal for chopping, dicing and mincing
4.paring knife – hámozókés, kaparókés
a small knife that is used to core, peel and segment fruit or vegetables
5.santoku knife – japán szakácskés
Compared with a classic chef’s knife, the santoku is typically shorter and has a thinner blade, a stubbier tip, and a straighter edge.
sources: Cambridge Dictionary; Longman Dictionary; Merriam-Webster Dictionary
Egészítsd ki a mondatokat a mai szavak egyikével.
Vocabulary
| flexible | rugalmas |
| narrow | keskeny |
| to bone | kicsontozni |
| serrated | fogazott |
| to slice | szeletelni |
| to chop | aprítani |
| to dice | kockára vágni |
| to mince | pépessé felaprítani |
| to core | kimagozni |
| to peel | hámozni |
| to segment | gerezdekre vágni, filézni |
| to compare with | összehasonlítani |
| thinner blade | vékonyabb penge |
| stubbier tip | vaskosabb végű, hegyű |
| straighter edge | egyenesebb él |
| surface | felület |
| to mash | összezúzni |
| skins | héjak |
| to separate | szétválasztani |
| loaf of bread | egész kenyér |


