Hasznos tippek külföldi nyelvtanfolyamra utazóknak

Külföldi nyelvtanfolyamot keresel? Íme néhány hasznos tipp és útmutató a választáshoz! 

Hasznos tippek külföldi nyelvtanfolyamra utazóknak

Ha úgy döntesz, hogy külföldi nyelvtanfolyamon veszel részt, a tanfolyammal és a szállással kapcsolatos alapvető információk mellett érdemes számos praktikus és gyakorlati kérdést is körüljárni, hogy minél nyugodtabban és probléma mentesebben telhessen el ez a fantasztikus időszak. Az alábbiakban nyelvi utaztató partnerük, a Study Time segítségével feltérképezzük, hogy mikre figyelj utazás előtt és alatt!

Tanfolyamok indulása, beiratkozás, szintfelmérés

A külföldi nyelvtanfolyamok általában minden héten hétfőn indulnak, így lehetőség van folyamatosan becsatlakozni a kurzusokba. Ha nyáron szeretnél részt venni egy tanfolyamon, akkor mindenképpen gondolj arra, hogy ez mindenhol csúcsszezon, így jó előre érdemes lefoglalni a tanfolyami helyet és a szállást is.

Számos iskola már jelentkezéskor kitöltet egy szintfelmérő lapot, amely alapján előzetesen már csoportba tudják sorolni az illetőt. Mindemellett természetesen érkezéskor is „élőben” felmérik a jelentkező tudását, hogy a szintjének legoptimálisabb csoportba sorolhassák, ezért az első órára érdemes legalább 30 perccel korábban érkezni. 

Repülőjegy és vízum

Magyar állampolgárok részére legtöbb Európán kívüli országba kötelező a vízum. A beutazási szándéktól függően intézd tanuló vagy turista vízumod és ellenőrizd útleveled érvényességét is! Repülőjegy vásárláskor figyelj arra, hogy átszállásnál ne okozzon problémát a csatlakozás elérése, de azért ne kelljen 6-8 órát se várakoznod.

  

Reptéri jó tanácsok

Vízumod, repülőjegyed tartsd az útleveledben, indulás előtt ellenőrizd, hogy minden rendben van-e. Nem árt, ha a hivatalos dokumentumaidról van nálad egy fénymásolat is (biztos, ami biztos), amit ne tarts együtt az eredeti iratokkal. Indulás előtt célszerű minimum 2 órával előbb kiérni és túlesni a biztonsági ellenőrzéseken.  Hosszú útra indulóknak, főleg tengerentúli járatokon néha erősen megy a klíma, ezért ajánlott egy kardigánt magaddal vinni a fedélzetre. A többórás repülő út alatt célszerű kényelmes ruházatban, cipőben utazni.

Poggyász

A pakolás az egyik legkritikusabb pont utazáskor, főleg, ha hosszabb időre mész, mondjuk a tengerentúlra. A légitársaságok általában 23-30 kg körüli poggyászt engednek fel személyenként, ezért csakis a legfontosabb személyes ruházati és kiegészítő dolgokra koncentrálj! Ne pakolj be több hónapnyi tusfürdőt, fogkrémet és testápolót, ezek rengeteg helyet foglalnak, és szinte ugyanazon az áron tudod őket beszerezni külföldön is. 

  

Transzfer

Kívánság esetén az iskola vagy a szállásadó család bizonyos térítési díj fejében megszervezi a transzferedet is a reptérről vagy állomásról. Érdeklőd utána a lehetőségeknek, mert elképzelhető, hogy az általad választott intézmény nem tud transzfert szervezni.

Biztosítás

Minden esetben – legyen az pár hetes vagy féléves tanfolyam – a biztosítást nagyon sok ország esetén előírják és kérik az iskolák. A külföldi gyógyíttatási költségek többszörösei az itthoniaknak, ezért ezen nem érdemes spórolni. Számos lehetőség van ma már biztosítást kötni, érdemes körülnézni az árak és szolgáltatások tekintetében.

Karantén

Vannak tengerentúli országok, ahol „karantén” korlátozások vannak érvényben, azaz bizonyos élelmiszereket egyszerűen nem vihetsz be, belépésnél szívbaj nélkül elveszik.

Gyógyszerek

Minden esetben ajánljuk, hogy legyen nálad pár alap gyógyszer fejfájásra, lázcsillapításra vagy éppen kenőcs rovarcsípésre. Persze ezek odakint is megvásárolhatók, de összetételükkel és a hatóanyagokkal általában nem vagyunk tisztában, így mindenképpen jobb, ha a jól bevált gyógyszerhez nyúlsz, ha baj van. Természetesen, ha olyan probléma adódik, amely aggaszt, mindenképpen minél hamarabb szólj a szállásadódnak és az iskolában is, hogy időben segítséget tudjanak szerezni.

Oltások és a víz

Tájékozódj arról, hogy a kiválasztott célországba kell-e valamilyen védőoltás. Annak is célszerű utánanézni, hogy az adott helyen a csapvíz fogyasztható-e.

Áram átalakító

Mindig ellenőrizd, hogy a célországban milyenek a konnektorok és annak megfelelően próbálj itthon átalakítót beszerezni. Ha ez nem sikerülne, akkor érkezéskor a reptéren azonnal vegyél egyet. Ne felejtsd otthon a telefonod és a laptopod töltéjét, illetve hálózati csatlakozóját sem!

Pénz

Bankkártyád mellett a készpénz is fontos, mert sok helyen csakis azzal tudsz fizetni (például kis kávézókban vagy a buszon jegyvásárláskor). Mindig legyen nálad aprópénz is, ez utazásnál, parkolásnál, különböző automatáknál fontos lehet.

Kilépési illeték

Azzal sem árt kalkulálni, hogy vannak országok, ahol kilépési illeték díjfizetése kötelező, ezek összege nem jelentős és országonként eltérő. Ennek is érdemes utána kérdezni.

Reméljük, hogy a tanfolyam után nem csak a nyelvtudásod lesz sokkal jobb, hanem életre szóló élményekkel és barátságokkal is gazdagabb leszel.

Kapcsolódó anyagok

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!