Tippek és tanácsok külföldi nyelvtanuláshoz

minden

Íme, néhány tipp és tanács külföldi nyelvtanfolyamra készülőknek. 

Nyelvet tanulni bárhol és bármikor érdekes és szórakoztató lehet, de kétségtelenül, az az „igazi”, amikor egy ideig külföldön, anyanyelvi környezetben tanulhatunk. Ha megengedheted magadnak, érdemes elmenni egy külföldi nyelvtanfolyamra.

 

Hogy hova? Az angolt ugyan a világ számos helyén beszélik, de nekünk, magyaroknak, Ausztrália, de még Amerika sem annyira jön szóba a földrajzi távolság miatt. Elsősorban Anglia, vagy esetleg a Brit-szigetek más részei, Skócia, Wales, vagy akár Írország az, ami angol nyelvterületként eszünkbe jut, ha külföldi nyelvtanfolyamon gondolkodunk. Azok, akik a mediterrán éghajlatot kedvelik inkább, akár Máltán is tanulhatnak anyanyelvi környezetben.

 

Igaz, a helyiek kiejtése egyes helyeken (például az írek vagy a skótok között) sajátos kihívást jelenthet, de alapjában véve mindenhol ugyanazt a nyelvet tanulhatod, és nem a kiejtést kell feltétlenül leutánoznod.

Alapvető, hogy a nyelviskolával kapcsolatban ne legyen semmi gyanús körülmény, világos és ellenőrizhető információt lehessen találni mindenről, és nem árt, ha mások pozitív tapasztalatairól is olvashatsz, vagy szerencsésebb esetben, személyesen hallhatsz a nyelviskolával kapcsolatban.

 

Ha valóban tanulni szeretnél, és nem csupán jól érezni magad egy másik országban, akkor törekedj arra, hogy olyan helyre menj, ahol a lehető legkevesebb magyarral vagy együtt. Sokkal hasznosabb, ha az angolt használod az órákon kívül is, és ha a honfitársaid vannak körülötted, túl nagy a kísértés, hogy inkább magyarul beszélj. Ezért inkább egyénileg, és ne csoporttal utazz!  Nyelvtanulás szempontjából az a legjobb, ha csak anyanyelvi beszélőkkel, vagy ha ez nem lehetséges, akkor angolul beszélő külföldiekkel vagy együtt egész nap. Persze, lehet, hogy az ő angoljuk sem tökéletes, de rengeteget jelent, ha szinte egész nap csak angolul kommunikálsz. Nagyon fárasztó, de nagyon hasznos. Úgyhogy nem baj, ha nem a barátoddal utazol, hanem inkább nyitott vagy arra, hogy új barátokat szerezz, akikkel angolul beszélhetsz.

 

Ezért érdemes a helyiekkel is minél többet beszélgetni. Nagy előnyt jelent, ha nem hotelben, hanem egy vendéglátó családnál szállsz meg, akikkel beszélgethetsz a reggeli és az esti étkezéseknél. Előnyt jelentenek az olyan tanfolyamok is, ahol nem csak a tanteremben zajlik az oktatás, hanem a helyi emberekkel való kommunikációt is beépítik a tágabb értelemben vett tananyagba, vagyis készíthetsz interjút az utca emberével, kérdéseket kell feltenned üzletekben, pubokban, és olyan helyen töltheted az idődet, ahol nem siet mindenki, és hajlandók veled társalogni.

Ez nem mindig a turisták által közkedvelt helyeket jelenti. Válassz inkább kisebb, barátságosabb várost, lehet, hogy többet fogsz ott tanulni, több kommunikációra lesz lehetőséged, mint egy rohanó nagyvárosban.

 

Fontos az is, hogy az órák mellett legyen lehetőség olyan szabadidős tevékenységekre, amelyeken keresztül szintén gyakorolhatod a nyelvet – sport, kirándulás, társasági és kulturális programok. Ha már egyszer elutaztál egy távoli helyre, érdemes minél többet utazgatni helyben, a lehető legtöbbet látni, tapasztalni, nem csak az élmények miatt, de azért is, mert ezeken a kirándulásokon is láthatod, hallhatod és használhatod a nyelvet.

 

A nyelv használatához bátorság kell. Döntsd el előre, hogy nem fogsz azon aggódni, hogy mit gondolnak a nyelvtudásodról, akár az anyanyelvűek, akár a többi nyelvtanuló. Végül is tanulni mész, nem azért, hogy dicsekedj a már meglévő tudásoddal. Nem szégyen, ha mások is hallják, mennyi mindent nem tudsz még, és hogy milyen hiányosságaid vannak. Szólalj meg bátran az órákon, és kérdezz nyugodtan, ha valamit nem értesz – lehet, hogy a többiek sem értik, csak nem merik megkérdezni. Ne félj hibázni, és ha kijavítnak, akkor örülj neki, hisz megint előreléptél, annyival is többet fogsz tudni. Kommunikálsz, angolul beszélsz, és ez a lényeg!

Mindenki tudja, hogy a tanítás, tanulás hatékonyabb kisebb csoportokban, ahol mindenki gyakrabban jut szóhoz, tehát érdemes erre is figyelni a tanfolyam kiválasztásánál, nemcsak arra, hogy mennyibe kerül egy óra.

 

A szabadidődben a társasági élet – legyen az is nyelvgyakorlás! – mellett, hagyj időt arra is, hogy megcsináld a házi feladatot, átismételd, amit tanultál, és átnézd a jegyzeteidet.

 

Igen, készíts jegyzeteket az órán és az órákon kívül is! A szavakat, kifejezéseket, amikkel találkozol, akár az utcán, a boltokban, leírhatod egy kis füzetbe vagy a telefonodba. A nyelvtanulási folyamatnak az is része, hogy figyelsz a feliratokra, kiírásokra, címekre. A tanfolyam végén így egy egész nagy gyűjteménnyel érkezhetsz haza, amit később is érdemes tanulmányozni, nézegetni, megtanulni.

 

Vigyél magaddal szótárt is! Nem kell feltétlenül elcipelned a nagyszótárt, elég az is, ha a telefonodra letöltesz egy jó kétnyelvű és egynyelvű szótárt.

 

Ha még nem jártál az adott városban, érdemes már előre is olvasni róla, az ottani látnivalókról, érdekességekről. Amikor ott vagy, lehet, hogy erre már nem nagyon lesz időd. Emellett érdemes előre angolul olvasni Magyarországról, a városodról, a magyar kultúráról, és a saját érdeklődési területedről is, mert a helyieket vagy a külföldi diákokat lehet, hogy érdekelni fogja, és kérdezni fognak ezekről.

Érdemes készülni úgy is, hogy már az utazás előtt ráhangolódsz a nyelvre. Olvass, és főleg hallgass angolul szövegeket, így nem lesz annyira megrázó, amikor beugrasz a „mély vízbe”.

 

Hasznos előre áttanulmányozni a nyelvtani kifejezéseket is (a magazinunk 2015. júniusi számában találsz egy cikket ezekről), amelyek a tanárok nyelvtani magyarázatainak megértéséhez alapvetőek.

Amint említettük, előnyös, ha egy vendéglátó családnál szállsz meg. Igaz, annak is vannak előnyei, ha egy kollégiumban, sok külföldi diákkal lehetsz együtt. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy a szállás ne legyen túl távol az iskolától és a városközponttól, mert akkor nehéz bekapcsolódni a gyakran spontán is szerveződő társasági életbe.

 

Légy nyitott az érdekességekre, különlegességekre, az olyan dolgokra, amiket otthon nem csinálnál. Amellett, hogy új élményeket szerezhetsz, tekintsd ezeket alkalomnak a nyelv gyakorlására. Közben pedig tartsd nyitva a szemedet, és főleg a füledet. Ha aktívan és tudatosan keresed az érdekességeket, és figyelsz arra, hogy hogyan mondanak, írnak le valamit, akkor nem csak az órákon, hanem folyamatosan, az egész idő alatt tanulhatsz.

 

Légy türelmes, a nyelvtanulás eredményei hosszú távon jelentkeznek. Ha egy-két nap alatt nem is tapasztalsz radikális változást, és úgy érzed, hogy még mindig ugyanazokkal a nehézségekkel küzdesz, ne add fel! Ha állandóan ott van körülötted az angol, és te is folyamatosan használod, akkor tudat alatt jobban megmaradnak, és mélyebben rögzülnek a dolgok, mint amikor csak gyorsan bemagolsz valamit, majd hamarosan elfelejted.

Takarékoskodhatsz, ha nem a főszezonban utazol, amikor minden sokkal drágább.

 

Tájékozódj az időjárásról is, hogy ne ott jusson eszedbe, hogy miért nem vitted magaddal a kabátodat vagy éppen a fürdőruhádat.

 

Végül pedig, ne érjen véget a tanulás a nyelvtanfolyam végén. Otthon ismételd át a tanultakat, és tartsd a kapcsolatot az új ismerőseiddel is. Írj nekik, beszélgess velük, használd ki a modern technika szinte korlátlan lehetőségeit. Később akár te is meghívhatod őket egy magyarországi látogatásra. Vendéglátás közben pedig – amellett, hogy Magyarország szépségeiben gyönyörködtök – tovább gyakorolhatod a nyelvet. Mert nyelvet tanulni nem csupán külföldön érdemes és élvezetes. Folytasd itthon is!

Kapcsolódó anyagok

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!