Cheers! Itt a Pécsi Tudományegyetem pezsgője!

Cheers! Itt a Pécsi Tudományegyetem pezsgője!

Facebook Tweet

Első ízben készített pezsgőt a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amely ősztől Nadír 63 néven kerül forgalomba!  

This is the first time that the Research Institute Viticulture and Oenology of the University of Pécs has made champagne. The product will be on the market from autumn. According to Turizmus Online, the name of the new champagne will be Nadír 63, and the university’s wine estate is going to sell it. The most important ingredient of the new drink will be the Zenit, a wine type that has been grown on the wine estate for 70 years. This is how the champagne got its name since Nadír (Nadir) is the opposite point of the Zenit (Zenith) on the celestial globe. Furthermore, the cellar is 63 metres below the estate, so that is how the second part of the new champagne’s name was born. The green-yellow-coloured champagne contains soft bubbles, has a fruity scent, and its aftertaste is long.

One can buy the research institute’s selected wines and the new champagne in wineries and webshops. Furthermore, starting from autumn, there will be some restaurants in Pécs and in Baranya county where one can taste the drinks with the dishes fitting them the best.

 

The research institute started to operate in 1949, and its main goal is education, research, and consultancy, within which there are projects from wine-growing technology to genetic or oenological research. There are 30 hectares of grapes, a 1,600-square-metre and 300-year-old cellar, and an accredited laboratory. The institute has the 6th biggest grapevine gene bank in the world, consisting of more than 1,800 items, 18 state-acknowledged types of grapes, and 20 clones. Furthermore, Pécs is the only place in Hungary where researchers are working on the resistance improvement of the grapes, with which they would like to increase how environmentally friendly the wine-making industry is.

Source: Daily News Hungary article by John Woods turizmusonline.hu

A cikk elolvasása után, a 6 kérdésnél lévő 3 opcióból válaszd ki az egyetlen helyes választ.

- www.123formbuilder.com script begins here -->

Vocabulary

Viticulture and Oenology

szőlészet és borászat

wine estate

borbirtok

opposite

ellentétes

celestial

csillagászati

furthermore

azonkívül/ráadásul

cellar

pince

wineries

pincészetek

to fit

illeni/passzolni (ételhez)

to operate

működni

main goal

fő cél

accredited

akkreditált/hivatalosan igazolt

grapevine

szőlőtőke

to consist of

álln valamiből

state-acknowledged

államilag elismert

resistance improvement

ellenállóképesség növelése

Nehézségi szint:
középfok
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok
5Perc Angol | 2014. Oct 24.

Berry champagne cocktail

Egy finom koktél estére?
Tovább
Petya | 2010. Dec 07.

How To Open a Bottle of Champagne

Tudsz pezsgőt bontani? Nézd meg a videót és ezután gyerekjáték lesz.
Tovább
5Perc Angol | 2015. Mar 24.

A glass of red wine is the equivalent to an hour at the gym, says new study

Edzés helyett igyál bort - mondja egy új tanulmány. 
Tovább
Szalai Nóri | 2016. Sep 07.

All about wine - Minden, amit a borról tudni kell

Egy rövid összefoglaló - hanganyaggal - a borról. 
Tovább
Szalai Nóri | 2014. Dec 07.

How to make Mulled Wine?

Ez a finom gyümölcsös forralt bor remek választás hideg napokra, vagy akár karácsony estére is! Próbáld ki te is!
Tovább