Moussaka - Recipe

Moussaka - Recipe

Facebook Tweet

Jöjjön ismét egy görög recept - természetesen most is angolul, szószedettel! 

serves: 6
difficulty: easy
total time: 1hr 50mins

Béchamel sauce:

- 500ml full-fat milk

- 4 sprigs fresh thyme

- 1 sprig fresh rosemary

- 1 bay leaf

- half an onion

- 60g butter

- 30g cake flour

- salt and freshly ground black pepper to taste

- 10ml ground nutmeg

Other ingredients:

- 60ml olive oil

- 1 onion, finely chopped

- 2 garlic cloves, finely chopped

- 500g beef or lamb mince

- 125ml white wine

- 1x410g can Italian peeled tomatoes, blended

- 45ml chopped parsley

- salt and freshly ground black pepper, to taste

- 1 large potato, peeled, sliced and fried

- 2 aubergines, sliced and lightly fried

- 60g fresh breadcrumbs

For the sauce, heat the milk, thyme, rosemary, bay leaf and onion in a small saucepan until warm but not boiling. Remove from the heat and set aside to infuse for 20 minutes. Strain, discarding the solids. Melt the butter in a pot and stir in the flour to make a paste. Slowly add the infused milk, stirring continuously until smooth and thick. Season with salt, pepper and nutmeg and set aside. Heat the oil in a large pan and fry the onion and garlic for a minute. Add the mince and brown for 2-3 minutes on high. Stir in the wine, tomatoes and parsley and season. Simmer for about 20 minutes. Preheat the oven to 180°C. Arrange the fried potato rounds in a baking dish and season. Spoon over the mince mixture and cover with a layer of aubergines. Pour over the béchamel sauce and sprinkle with breadcrumbs. Bake for 30-40 minutes.

Vocabulary

 

sprig

ágacska

thyme

kakukkfű

rosemary

rozmaring

bay leaf

babérlevél

freshly ground

frissen őrölt

to taste

ízlés szerint

nutmeg

szerecsendió

ingredient

összetevő

mince

darált hús

 

peeled

hámozott

aubergine

padlizsán

breadcrumbs

zsemlemorzsa

saucepan

serpenyő

to infuse

áztatni

to strain

leszűrni

to discard

kidobni

to set aside

félretenni

Nehézségi szint:
minden szint
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok
Fehér Sára | 2013. Jun 26.

Food and recipes - Citrus twist

 A 2013. júliusi szám 16. oldalán olvasható cikkhez nézhetsz itt meg videót. 
Tovább
5Perc Angol | 2015. Sep 01.

This Family Ate Only Organic Foods For Two Weeks. Here’s What Happened.

Olvasmány szövegértést ellenőrző feladattal egy családról, aki két hétre megváltoztatta táplálkozási szokásait. 
Tovább
Szalai Nóri | 2011. Jun 25.

Sole In Lemon Parsley Butter - VIDEO RECIPE

Nyelvhal vajas-petrezselymes vajban. Yumm! A receptet a 2011 júliusi szám 15. oldalán olvashatod el!
Tovább
Petya | 2012. Mar 26.

Top 5 Travel Attractions, Athens (Greece)

A 2012. áprilisi szám 12-14. oldalán érdekes összefoglalót olvashatsz Athénról.
Tovább