2009.11.17 – Függőség

Ma az alkoholfüggőséggel fogunk foglalkozni. Először egy hallás utáni értés feladat lesz, amit el is olvashatsz később, és a legfontosabb szavak magyar jelentését is megtalálod.


5Perc Angol online magazin 5Perc Angol.hu Fórum Letölthető anyagok
2009. november 17. Hírlevélarchívum

Szia !

Remélem kellemesen telt a hétvégéd. Végre jó idő volt, és kiszabadulhattunk mi is a lakásból, mert már nagyon rosszul tűrtük az eső miatti bezártságot.

Szombaton meg vasárnapi is mászkáltunk egy kicsit Artúrral, aki nagyon évezi, hogy mindenhol Mikulásokat és karácsonyfákat lehet látni.

A héten ismét egy fontos, és sajnos sokszor előkerülő témával fogunk foglalkozni, ez nem más, mint a különböző típusú káros szenvedélyek, függőségek.

Ma az alkoholfüggőséggel fogunk foglalkozni. Először egy hallás utáni értés feladat lesz, amit el is olvashatsz később, és a legfontosabb szavak magyar jelentését is megtalálod. Majd egy új Pink dal következik – sokat lehet hallani a rádiókban is -, amelynek a címe Sober, azaz Józan. A dalt szöveggel együtt tudod meghallgatni,plusz ehhez is készítettem egy kis szószedetet.

Jó tanulást!

Üdv,
Nóri

 

MAI LECKE

ADDICTIONS 1. – ALCOHOLISM
1. Hallgasd meg a szöveget, majd válaszolj a kérdésekre! Ha nehéznek találod a feladatot (vagy a feladat elvégzése után) olvasd is el a szöveget!


A szöveget itt tudod meghallgatni:

/hanganyagok/audioanyag/audiokozep/1017.html

1.     What risks do people with severe alcohol problems face?

2.     How did psychiatrist Marc Schuckit study people with drinking problems?

3.     How many people are considered to have sever alcohol problems?

4.     According to Schuckit, for how long does a patient have to stay sober to remain sober 10 years later?

5.     What kind of journal is The Lancet?

Alcohol dependence, or alcoholism, is a huge problem for people around the world.  Those who consume alcohol to excess face multiple risks: They can undermine their earning and creative potential, cause emotional damage to themselves and their loved ones, and eventually, ruin their own health. Now, a new review of medical literature finds alcohol dependence is more common than many people – and many doctors – had believed. 

Psychiatrist Marc Schuckit has spent decades studying people with drinking problems.  He combed through more than 200 recent articles about alcoholism-related health problems, including diabetes, stroke, accidents, and problems with the liver, pancreas, heart and bones . He says he was struck to find how common a problem alcoholism really is.

"It is a lifetime risk for meeting criteria for alcohol dependence of at least 15 percent, and perhaps as high as 20 percent in men, and about 10 percent of women," Shuckit says. "That’s a lot of people out there who have severe alcohol problems."

Schuckit also found there’s also a surprisingly high rate of people who respond well to treatment. He says that’s contrary to what many people believe.

"You give me somebody who says, ‘Yeah, I have an alcohol problem, and I am willing to start working on it.’ They have somewhere between a 50 and 70 percent chance they will complete the program," Schuckit says. 

Schuckit says, in his practice, he usually follows patients for one to three years once they stop drinking.  He says if patients stay sober for one to three years, they’re likely to remain sober five and 10 years later. 

Schuckit says there are also new medications that have been successful at helping people overcome dependence, and he says doctors are getting better at helping patients find behavioural therapies to help them beat alcohol as well.

Schuckit’s review appears in the British medical journal, The Lancet.

GLOSSARY

alcohol dependence – alkohol függőség
to consume – fogyaszt
to drink to excess – mérték nélkül iszik
to undermine – aláaknáz, aláás
to ruin  – tönkretesz, lerombol
decade – évtized
drinking problem – alkohol probléma
to comb through – átfésül, átvozsgál, átnéz
recent – közelmúltbeli
stroke – agyvérzés
pancreas – hasnyálmirigy
severe – súlyos
surprisingly – meglepő módon
to respond well to treatment – jól reagál a kezelésre
contrary to … – …-val/vel
to be willing to do sth  – hajlandó megtenni vmit
sober – józan
to be likely to do sth – valószínű, hogy fog csinálni vmit
to overcome sth – legyőz, úrrá lesz vmin
behavioral – viselkedési


VIDEÓ INDÍTÁSA ITT

 

KERESD AZ
ÚJSÁGÁRUSOKNÁL

Magazinunk havonta jelenik meg 60 oldal terjedelemben, amelynek az első fele egy bulvár-életmód újságnak „álcázott” nyelvoktató magazin (ahol a tematikus cikkekhez – havi téma, recept, utazás, sport, egészség és fitness, tudomány és technológia, könyvajánló, sztárpletykák, divat, horoszkóp és rejtvény -tartozik feladat, hanganyag, videó, képe­s szótár, szószedet, stb.), a másik felében pedig kidolgozott írásbeli és szóbeli tételeket, feladatokat, felkészítő anyagokat találsz nyelvvizsgára és érettségire.

A magazin végén Business English tananyagok, és egy szakértői rovat is található. Ráadásul a magazinhoz számos audió és videó anyag is tartozik.
További infó amagazinról: itt

©2003-2009 | 5perc™ Csoport Kft.- Minden jog fenntartva
Amennyiben a későbbiekben nem kívánsz tőlünk további információkat kapni, akkor csak egyszerűen kattints az alábbi hivatkozásra,és ezzel kijelentkezhetsz a listánkról.
Kattintson ide a leiratkozáshoz! 

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!