2009.09.15. – Hasznos kifejezések gyűjteménye

A héten érdekes és hasznos (sokszor konkrét nyelvtani szerkezeteket is tartalmazó) kifejezéseket fogunk tanulni. Kezdjük is az első adaggal!

 
 
5Perc Angol online magazin 5Perc Angol.hu Fórum LetElthetŐ anyagok
2009.szeptember 15. Hírlevélarchívum

Szia !

Remélem kellemesen telt a hétvégéd, és pihentél is egy kicsit. Mi nagyon elfáradtunk a múlt héten, nagyon sok változás történt az életünkben. Lényeg a lényeg, hogy hamarosan te is értesülni fogsz  minden újdonságról, amin dolgozunk, illetve dolgoztunk az utóbbi időben. A változás irodaváltással is járt, így az elmúlt napokban dobozoltunk ki-be, pakoltunk, takarítottunk és ismerkedtünk az új környékkel (na azért annyira nem kellett ismerkedni, hiszen gyakorlatilag a belváros kellős közepén van, a Váci utca tőszomszédságában:- ) Rohangálás közben azt mindenképpen sikerült felfedeznem, hogy a Szamos mandula fagyija csudajó (hogy Artúr szavaival éljek), és hogy a Világsajtó Házában egy vagyont lehetne költeni érdekesebbnél érdekesebb külföldi lapokra:- )

A héten érdekes és hasznos (sokszor konkrét nyelvtani szerkezeteket is tartalmazó) kifejezéseket fogunk tanulni. Kezdjük is az első adaggal!

Jó tanulást!

Üdv,
Nóri
 

MAI LECKE

USEFUL EXPRESSIONS 1.

WORTH
to be worth sth: értéke van
Do you know how much the necklace worth? – Tudod, hogy mennyit ér a nyaklánc?
The house must be worth a lot of money./a fortune. – A ház minden bizonnyal sok pénzt/egy vagyont ér.

to be worth nothing/to be worth anything: nem ér semmit
It’s an old machine, I don’t think it worth anything/I think it worth nothing. – Ez egy régi gép, nem hiszem, hogy ér valamit/az hiszem nem ér semmit.

be worth doing something: érdemes csinálni valamit, megéri valamit csinálni
The film is worth seeing. – Érdemes megnézni a filmet.

be worth a trip/visit/the time/effort/work: megéri az utazást/látogatást/az időt/fáradságot/munkát
It was a great evening, and definitely worth the hard work. – Csodás este volt, és határozottan megérte a kemény munkát.
The local museum is worth a visit. – Érdemes felkeresni a helyi múzeumot.

GOTTA
a ‘have got to’ vagy ‘has got to’ vagy have got a’ vagy ‘has got a’ szerkezetek informális rövidített köznyelvi formája
You gotta go. = You have got to go. =Menned kell.

WANNA
a ‘want to’ vagy ‘want a’ szerkezetek informális rövidített köznyelvi formája
I wanna see you smile. = I want to see you smile. = Látni akarlak mosolyogni.

SEE SOMEBODY DO/DOING SOMETHING
Jelentése: látni, hogy valaki csinál valamit. Gyakorlatilag mindegy, hogy a tárgy után az ige első alakját vagy gerundot (-inges alak) használunk, a gerunddal jobban kifejezzük a cselekvés folyamatban levőségét.
You never see me cry. – Soha nem látsz engem sírni. (Azért jobb itt az ige első alakja, mert általánosságra vonatkozik.)
He saw me crying. – Látta, hogy éppen sírtam. (Azért jobb itt pl. az -ing,mert azt fejezi ki, hogy akkor éppen folyamatban volt.)

HEAR SOMEBODY DO/DOING SOMETHING
Jelentése: hallani, hogy valaki csinál valamit. Gyakorlatilag mindegy, hogy a tárgy után az ige első alakját vagy gerundot (-inges alak) használunk, a gerunddal jobban kifejezzük a cselekvés folyamatban levőségét.
You never hear me sing. – Soha nem hallhatsz engem énekelni. (Azért jobb itt az ige első alakja, mert általánosságra vonatkozik.)
He heard me crying. – Hallotta, hogy éppen sírtam. (Azért jobb itt pl. az -ing,mert azt fejezi ki, hogy akkor éppen folyamatban volt.)

NO MATTER HOW/WHAT/WHETHER/WHEN etc.
Jelentése: mindegy, hogy …
A szerkezet helyes használatáról annyit jegyezz meg, hogy először jön a NO MATTER majd egy kérdőszó a mondat értelme szerint, majd egyenes szórend (alany+állítmány+tárgy).
No matter what I hear you say. – Mindegy, hogy mit hallok, hogy mondasz.
No matter when you start learning English. – Mindegy, hogy mikor kezdesz angolul tanulni.
No matter how she feels. – Mindegy, hogy hogyan érzi magát.

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!