|
5 perc Angol online magazin
|
2007.január 26.
|
|
|
|
Szia !
Megint eljött a péntek! Ezen a héten utoljára fogunk az ír konyhával foglalkozni: ma megismerjünk 3 híres ír ital történetét. Ha még nem láttad volna a legújabb videónkat, melyben Ray ír ételeket f?z a t?le megszokott stílusban, akkor most megnézheted itt:
/?q=video
Hétévége jó pihenést kívánok! Üdv, Nóri
|
|
MAI LECKE
|
IRISH DRINKS
A classic Irish coffee consists of hot coffee, Irish whiskey and sugar, with double cream, whipped until it begins to stiffen, floated on top. The older Irish coffee was invented at Foynes by Mr. Joseph Sheridan, the head chef there. The coffee was conceived as a warmer for trans-Atlantic travelers in the 1940s.
|
|
Preparation
- Black coffee should be prepared in the usual manner;
- Whiskey and minimum of a level teaspoon of sugar (or more to taste) should be added and stirred into the coffee. The purpose of the sugar is to keep the cream floating, and from melting into the mix;
- The cream should be dropped on top of the coffee forming a ‘head’, and thereby giving an overall appearance similar to that of a properly poured Guinness. It helps to pour the cream slowly over a spoon that has been heated in a mug of boiling water.
|
|
Baileys Irish Cream (the registered trade mark omits the apostrophe), is an Irish whiskey and cream based liqueur, made by R. A. Bailey & Co. of Dublin, Ireland. The trademark is currently owned by Diageo. It has a declared alcohol content of 17% alcohol by volume. Introduced in 1974, Baileys was the first Irish Cream liqueur on the market but there are now a growing number of other brands available. Irish Cream can be drunk alone, over ice or as part of a cocktail. It is also commonly used as an addition to coffee in lieu of cream or sugar. Baileys Coffee is made using a measure of Baileys in a cup of coffee and then topped off with cream. |
Irish whiskey is a grain whiskey made in Ireland. There are several types of whiskey common to Ireland: Single Malt, Pure Pot Still and Blended Whiskey. The word whiskey is an Anglicization of the ancient Irish term "uisce beatha" which translates as "water of life". The Irish spell the drink "whiskey" while the Scottish drop the "e". Irish whiskey is distilled three times, lending it a smoother flavor when compared to Scotch, which is distilled twice, and Bourbon, which is distilled only once. Currently there are only three distilleries operating in Ireland (although each produces a number of different whiskeys): Midleton, Bushmills, and Cooley. Only Cooley’s is Irish-owned. |
|
Glossary
ancient
|
régi, ?si
|
Anglicization
|
angolosítás
|
appearance
|
megjelenés, küls?
|
brand
|
márka
|
cream based liqueur
|
tejszín alapú lik?r
|
distillery
|
szeszf?zde
|
double cream
|
tejszín
|
grain
|
gabona
|
in lieu
|
vmi helyett
|
in the usual manner
|
hagyományos módon
|
properly poured
|
megfelel?en kitöltött
|
purpose
|
cél
|
smoother flavour
|
selymesebb íz
|
to conceive
|
fogyaszt, elfogyaszt
|
to distill
|
szeszt f?z, párol
|
to float
|
úszik, úsztat, lebeg
|
to invent
|
kitalál, feltalál
|
to omit
|
kihagy, elhagy
|
to stiffen
|
megmerevedik, megszilárdul
|
to stir
|
kever
|
warmer
|
melegít? (felmelegít?)
|
whipped cream
|
tejszínhab
|
|
|
Kattints ide, és rendeld meg Szalai Nóra "5 perc Angol Nyelvtan: Igeid?k" cím? könyvét! |
AJÁNLOTT KÖNYV
|
|
A Kiegyensúlyozott Babák és Nyugodt Mamák kézikönyve Angliában, és a világ számos más országában évek óta bestseller. Írója, Gina Ford, igazi vérbeli „nanny”, pályafutása során több, mint 300 kisbabát gondozott, és a saját tapasztalatai alapján alkotta meg a könyv gerincét alkotó napirendet, amely segítségével még a legproblémásabb és sírósabb kisbabát is rövid idõ alatt este 7-tõl reggel 7-ig alvó angyalkává lehet varázsolni!
A könyv nagy segítség minden újdonsült, és már többgyermekes szülõ számára is, hiszen a Gina Ford az általa kidolgozott napirendeket napról-napra, óráról-órára lebontva írja le, segítséget adva így azoknak a szülõknek is, akinek a kórházból való hazatérés utána nincs lehetõsége külsõ segítséget kérnie már gyakorlott szülõktõl, nagyszülõktõl. A napirend mellett a könyv praktikus segítséget nyújt minden sírást, alvást-altatást, szoptatást, cumisüvegbõl való etetést és elválasztást érintõ kérdésben, de megoldási javaslatokat ad olyan egészségügyi problémák megoldására is, mint például a mellduzzanat vagy a mellgyulladás.
A babagondozással kapcsolatos tudnivalókat teljesen egyedülálló módon bemutató könyv nem véletlenül bestseller évek óta a világ számos országában! Szívbõl ajánlom minden leendõ kismamának, kisbabás szülõnek és nagyszülõnek!
www.5percbaba.hu
|
|
HIRDETÉS – AJÁNLOTT NYELVISKOLA |
Millennium Idegennyelvi Központ 1064 Budapest, Vörösmarty utca 45. (Vörösmarty – Aradi sarok) Telefon: 06-1-353-4209, 06-70-452-0474 info@mlc2000.com , www.mlc2000.com
|
|Amennyiben a késõbbiekben nem kívánsz tõlünk további információt kapni, akkor csak egyszerûen kattints az alábbi hivatkozásra, és ezzel kijelentkezhetsz a listánkról. Kérlek, vegyetek le a listátokról!
|
2007 | 5perc Csoport Kft. – Minden jog fenntartva |
|