Hogyan használjuk az internetet angoltanuláshoz?

Az internet a lehetőségek zavarba ejtően gazdag tárházát kínálja a nyelvtanuláshoz, nézzük meg, hogyan használjuk okosan! 

Az internet a lehetőségek zavarba ejtően gazdag tárházát kínálja a nyelvtanuláshoz. Legyél bármilyen szinten angolból, biztosan találni fogsz a szintednek megfelelő tanulnivalót, ha gyakorolni akarsz, vagy éppen letesztelni szeretnéd, hogy mennyi mindent tudsz már. A bőség zavarában viszont nem mindig könnyű eligazodni. Ezzel a cikkel abban szeretnénk segíteni, hogy hogyan használd ki az internet nyújtotta lehetőségeket minél okosabban.

Ha valamelyik internetes keresőbe beírod, hogy „angol”, az első találatok között szótárakat találsz, és a Google fordítót. Ha egy keresett angol szó mögé azt írod, hogy „jelentés”, akkor angol-magyar szótárakat hoz fel a kereső, ha pedig azt, hogy „meaning”, akkor egynyelvűeket. A szótárak az angoltanulás elengedhetetlen segítői, de a használatukhoz szükséges némi gyakorlat és tapasztalat, ha valóban jól akarod használni őket. Egy-egy angol szó több mindent is jelenthet, és azt mindig a szövegkörnyezet dönti el, hogy az adott helyen melyik lesz az igazán jó találat. A kétnyelvű szótárak sokszor csak felsorolják azokat a szavakat, amikkel azt a bizonyos szót fordítani lehet, de ezek közül nem mindig könnyű kiválasztani, hogy az adott helyzetben melyik is a helyes. Segíthet, ha egynyelvű szótárban is megnézed a szó vagy kifejezés jelentését, ahol magyarázatot, definíciót kapsz, amit ugyan nem mindig könnyű megérteni, de pontosabban elmagyarázhatja, hogy miről is van szó.  A szó mellé kereshetsz szinonimákat és ellentéteket is, ha a szókincsedet akarod fejleszteni. Ha teljesen biztos akarsz lenni egy szó jelentésében, keress mellé képeket is. Ha látod a képet, felismersz olyan szót is, ami a leírásból nem biztos, hogy világos és egyértelmű volt. És megjegyezni is könnyebb lesz így. A Google fordítóval viszont érdemes vigyázni, mert egyes szavak fordítására még alkalmas ugyan, de az angol és a magyar nyelv különbözősége folytán hosszabb szövegeknél már nagyon rossz eredményeket produkál. De vigyázz a szavakkal is! Ki tudja miért, de ha azt írod be a Google fordítóba, hogy ’tennis shoes’, magyar fordításként azt fogod kapni, hogy ’kakaós csiga’. Próbáld ki, ha hihetetlennek találod!

Vannak olyan oldalak is, amelyek nem kifejezetten szótárak, hanem összegyűjtik azokat a példákat, hogy az adott szót hogyan fordították különböző szövegekben (például a ’glosbe’ ’linguee’ és a ’mytranslation’). Ezek a példák nem feltétlenül megbízhatóak minden esetben, de gyakran adhatnak jó ötleteket és segíthetnek abban, hogy megtaláld egy szó megfelelő fordítását az adott kontextusban, vagy abban, hogy pontosabban megértsd, hogyan is használják. A használat megértésében az is segíthet, hogy az egynyelvű szótáraknál általában példamondatokat is találhatsz a szó jelentése után.  

Keresőként érdemes a Kiddle nevű keresőt is használni a Google mellett. Ez a kereső gyerekeknek szűrt tartalmakat kínál, ami nyelvtanulóknak azért hasznos, mert egyszerűbb nyelvezetű és szerkezetű szövegeket, cikkeket lehet találni rajta. Hasznos lehet a Simple English Wikipedia, ami kevésbé bonyolult angolsággal ír meg szócikkeket, mint a Wikipedia maga. A ’Simple English’ külön nyelvként szerepel és ugyan kevesebb dologról található benne szócikk, azok általában kevésbé részletesek mint az angolok. A nehézségi fokuk is változó lehet, de azoknak, akik még nem tartanak ott, hogy könnyedén elolvassanak egy átlagos nehézségű szócikket, sokat segíthetnek. 

Az angol szavak kiejtése – különösen eleinte – nagy nehézséget tud okozni. Számos olyan weboldal létezik, ahol kimondják a beírt szavakat, sőt olyanok is, amelyek összefüggő szövegeket felolvasnak neked, ha beírod. A legtöbb internetes szótár is kimondja a szavakat, ha a kis hangszóróra kattintasz, legtöbbször brit és amerikai kiejtéssel is.

A YouTube is szinte kifogyhatatlan forrás az angol gyakorlására. Rengeteg, kifejezetten nyelvtanulóknak szóló tartalom található rajta, a nyelvleckéktől kezdve, amit tanárok vagy lelkes amatőrök készítenek, a feliratos filmekig, videókig vagy dalokig. Ha egészen kezdő vagy, keress rá gyerekdalokra vagy mondókákra. A sokat ismételt szavakkal könnyen ráérzel majd az angol kiejtésre, a szavak hangsúlyára, ritmusára. A zene is nagyszerű alap a nyelvtanuláshoz. Régen elmúltak már azok az idők, amikor a rádióból vagy lemezekből ismert dalok szövegét a fülünket hegyezve igyekeztünk jól-rosszul leírni. A YouTube-on szinte minden dal feliratos változata is fent van, de ha mégsem találnád meg ott, vannak olyan weboldalak, amelyek kifejezetten a dalszövegek leírására szakosodtak. Csak írd be a keresőbe a dal címét, mellé pedig azt, hogy „script” vagy „lyrics”, és pár másodpercen belül olvashatod a szöveget is a dal hallgatása mellett.

Weboldalból is rengeteg van. Az 5 Perc Angol magazinban minden hónapban szoktunk ajánlani érdekes, hasznos weboldalakat, amiből tanulhatsz. De van saját weboldalunk is – www.5percangol.hu-, ahol naponta több alkalommal is találhatsz új leckéket. Igyekszünk naprakészek lenni a leckéinkkel. Ha valami számottevő dolog történik a világban, akkor azt megpróbáljuk az oldalon is minél hamarabb megjeleníteni. Az aktuális eseményeket feldolgozó anyagaink többnyire autentikus, de valamennyire szerkesztett, a nyelvtanulók igényeihez igazított szövegek. A legfontosabb szavak ki vannak emelve, és a cikk alatt egy szószedetben ki vannak szótárazva. A szószedetben mindig a szó az adott szöveghez kapcsolódó jelentését találod, ami jelentős könnyebbség ahhoz képest, mintha neked kellene valahonnan kibogarászni a szó jelentését. Általában egy a szöveghez kapcsolódó feladat is segíti a megértést és a szavak memorizálását. Nyelvtanító oldal vagyunk, ezért sok olyan leckét is készítünk, amelyek nyelvtant és szavakat tanítanak, van rengeteg idiómás leckénk, és sok-sok tesztünk különböző témákban. Szókincs tesztek, nyelvtani magyarázatos tesztek, tematikus tesztek, interaktív tesztek, alap-, közép-, és felsőfokú szinten is. Dalok, filmrészletek, videók is színesítik a kínálatot. Hasznos párbeszédek hanganyaggal, nyelvtani magyarázatok, és sok hasznos tanács is van fenn. És jó sok recept, kipróbálhatod őket, ha szeretsz főzni. Magyarországról, magyar vonatkozású dolgokról is rendszeresen készítünk leckéket angolul.

Minden lecke ki van szótárazva, és szinte mindenhez van feladat is. Az oldalhoz tartozik kereső, amit érdemes használni. Ha például éppen a ’should’ segédigét tanulod, akkor üsd be a keresőbe, hogy ’should’, és több olyan leckét is fogsz találni, amivel ezt a nyelvtant gyakorolhatod. Szövegeket, dalokat, teszteket is. A leckék mellett mindig vannak kapcsolódó anyagok, tehát ha téged éppen a királyi család érdekel, és a lecke róluk szólt, kattints rá a többi királyi családról szóló anyagra is.

Az internet nagy előnye az interaktivitás. Lehetsz bár otthon egyedül a szobádban, a virtuális tér mindig nyitott a kapcsolatteremtésre. A közösségi oldalakon kívül is sok olyan oldalt találhatsz, ahol beszélgethetsz emberekkel, segítséget kérhetsz tőlük a tanulásban, sőt lehet, hogy a házi feladatodat is megírják egyszer-egyszer helyetted. Nekünk is van ilyen 5 Perc Angol tanulócsoportunk, ahol a tagok egymásnak is segítenek a kérdéseik megválaszolásában. Sok hasznos tippet kaphatsz így, és mivel több szem többet lát, tudhatnak olyasmiről, ami új neked, és sosem jutna eszedbe, hogy létezik olyan.

A közösségi oldalak használata a nyelvtanulás nagy segítője. Állítsd be a nyelvet angolra, és lájkolj olyan oldalakat, amelyek akár naponta kiraknak neked angolos dolgokat. Napi egy szó is nagyot lendíthet a szókincseden, ha tényleg rendszeresen megtanulod azt az egyet. A barátaid post-jai is sok érdekes angolt hozhatnak eléd, különösen, ha sok külföldön élő barátod van.

Játszani is jó. Az internet tele van jobbnál jobb játékokkal, és a legtöbb angol nyelven játszható. Rengeteg szót megtanulhatsz belőlük. Ha csak a gyerekek példáját vesszük, manapság gyorsabban megtanulják például a Minecraft játék szókincsét (pl. pickaxe, sword, furnace, shovel), mint az iskolában tanított szavakat. Ezeket a szavakat mostanában szinte minden tíz év körüli gyerek tudja, és különösebb erőfeszítés nélkül sajátították el őket játék közben az interneten.

Ha olvasni szeretsz, könyveket, újságok online változatait is olvashatod a neten. Ha nem is tudsz még könnyedén végigolvasni egy teljes cikket, a címek és a képaláírások olvasása is információkat adhat és szavakat taníthat neked. Ha elkezded felfedezni a lehetőségek széles választékát, utána már csak abbahagyni lesz nehéz az internetes angolozást! Jó böngészést, sok sikert hozzá!

Dezsényi István és Salánki Ágnes

Kapcsolódó anyagok

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!