TársalKodó nyelvvizsga

TársalKodó nyelvvizsga

Facebook Tweet
A székesfehérvári Kodolányi János Főiskola nyelvvizsgája.

A TársalKodó vizsga tulajdonképpen négy szövegből áll, amelyekhez 1-1 feladat tartozik. Plusz van egy levélírás, amikor 3(!) teljesen különböző hivatalos levélből választhatsz, még szótárhasználat is engedélyezett. Az írásbeli részre három teljes órád van, idő tehát van bőven. Másfél-másfél óra van a szövegértésekre és a levélírásra.

Az első feladatban 15 üres helyet találsz a szövegben, ahova a,b,c,d alternatívákat adnak meg, és neked ki kell választanod a helyest. Erre egy példa: came/was coming/had come/has come. A következő szövegnél a kihagyott 15 helyre 20 szót adnak meg, és azok közül kell választanod. Ha korrekten felkészülsz, a kihagyott szavak között nem nagyon találsz majd ismeretlent, mert nem a legnehezebb szavakat pécézik ki és hagyják ki a szövegből, hanem egyszerűbbeket, mint many, bought, available, while, at stb. Ez a két feladat nyelvtant és szókincset tesztel.

Két feladat szól az írott szöveg értéséről. Az egyiknél egy oldalnyi szöveget összefoglalnak 7-9 sorban, és kihagynak szavakat, amelyeket neked kell kitalálnod az eredeti szöveg alapján. Itt a kulcs, hogy értsd a szöveget, mert az összegzés nem pontosan úgy tálalja, ahogy az eredeti szöveg szól. Az utolsónál pedig befejezetlen állításokat találsz, melyekhez három (a,b,c) alternatívát adnak, és ki kell választanod azt, amelyik a szöveg szerint helyes. Egyáltalán nem nehéz, nem trükköznek mint a TELC vizsgánál, egyszerű szövegértés.

A levélírási feladatban egy rövid hírt közölnek, amire reagálni kell, általában a szerkesztőnek írt levélben. Nagyon egyszerű. Idézhetsz az eredeti szövegből is, ami azonban nem számít bele az elvárt 200-250 szó közötti terjedelembe. Mivel rengeteg az időd a levélírásra (90 perc), érdemes piszkozatot, sőt akár vázlatot is írnod a végleges formába öntés előtt.

A TársalKodó szóbeli részében egy szituációs kártya alapján játszott szerepjáték, egy közvetítési rész van (magyar, kb. 300 szavas szöveg alapján angolul), majd beszélgetned kell erről a szövegről a vizsgáztatóval. Van 10 perc felkészülési időd a közvetítésre, de szótárt nem használhatsz.

A magnóhallgatás részén két szöveg van, az egyiknél a,b,c alternatívák közül kell a helyest kiválasztanod, a másiknál pedig nyolc kérdést adnak, amelyek a szövegben elhangzó részletekre kérdeznek rá. Minden kérdésre egyetlen információt várnak, nem kell hosszan válaszolni. Kétszer hallgathatod meg a szöveget.

A vizsgaközpont hivatalos oldalát itt találod.

Nehézségi szint:
középfok
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok
Petya | 2010. Dec 16.

BME angol nyelvvizsga

Sorozatunkban nyelvvizsgákkal kapcsolatos hasznos információkat tudhatsz meg. Töltsd le a feladatsorokat is!
Tovább
5Perc Angol | 2016. May 14.

KÖZÉPFOKÚ NYELVVIZSGÁKON LEGGYAKRABBAN ELŐFORDULÓ KIFEJEZÉSEK 1.

A következő leckékben az ORIGO középfokú nyelvtani tesztekben leggyakrabban előforduló kifejezésekből és vonzatos igékből állítottam össze egy listát. A teszt ugyan már a múlté, de angolul jól írni csak biztos nyelvtani tudással lehet. Ha ezeket a kifejezéseket megtanulod, akkor biztosan sikeresen fogod teljesíteni a szövegalkotási feladatokat a vizsgán. 
Tovább
Szalai Nóri | 2016. May 15.

KÖZÉPFOKÚ NYELVVIZSGÁKON LEGGYAKRABBAN ELŐFORDULÓ KIFEJEZÉSEK 2.

Ebben a leckében megint egy adag kifejezést kapsz tőlem, amely segíthet abban, hogy sikeresen átmenj a középfokú nyelvvizsgán. 
Tovább
Peter | 2008. Mar 09.

ANGOL KÖZÉPFOKÚ NYELVVIZSGA TESZT - NYELVTAN

Ezzel a teszttel megnézheted, hogy mennyire vagy jártas a középfokú nyelvvizsgán gyakran előforduló kifejezésekben!
Tovább