Salted Caramel Choc Pots … azaz egy mennyei sós-karamelles desszert

alapfok

A sós-karamellás édességek az utóbbi időben lettek nagyon népszerűek, nézzünk meg most mi is egy ilyen különlegesen finom édességet. 

serves:4-5
suitable for freezing: yes
calories: 873
fat: 70g
saturated fat: 44g

for the caramel:

–        30g unsalted butter

–        100g light muscovado sugar

–        150ml carton double cream

–        ½ level teaspoon salt flakes, plus extra decoration

for the chocolate layer:

–        300ml carton whipping cream

–        200g bar dark chocolate, melted

–        few drops of vanilla extract

–        4-5 glasses, for serving

1.      To make the caramel: Melt the butter in a pan and add the sugar and cream. Stir the mixture over a low heat until it dissolves, then increase the heat and simmer the sauce until it thickens slightly to a caramel consistency. Off the heat, leave the caramel to cool for about 10-15 minutes. Stir in the salt flakes. Pour the mixture into the serving glasses and leave to set.

2.      To make the chocolate layer: Bring the cream to the boil and pour it over the chocolate. Add the vanilla and stir until the mixture is smooth. Pour the chocolate mixture over the caramel and leave to set. Sprinkle salt flakes over each before serving.

Tip from our kitchen: Whizz the chocolate layer with a stick blender to make sure it’s smooth.

Vocabulary

unsalted

nem sózott, sótlan

muscovado sugar

nyers nádcukor

double cream

zsíros tejszín

flakes

pehely, forgács

whipping cream

habtejszín

melted

olvasztott

vanilla extract

vanília kivonat

to melt

olasztani, olvadni

to stir

megkeverni

to dissolve

feloldódni, feloldani

to increase

megemelni, megemelkedni

slightly

enyhén, kicsit

consistency

állag

to pour

önteni, tölteni

to bring to the boil

felforralni

smooth

sima

to whizz

itt: elkever, simára kever

Kapcsolódó anyagok