1.boning knife – csontozó kés
a flexible knife with narrow blade and sharp point for boning meat
2.bread knife – kenyérvágó kés
serrated knife, ideal for slicing bread or cheese
3.chef’s knife – szakácskés
a knife used for preparing food, especially a large, heavy one; this knife is ideal for chopping, dicing and mincing
4.paring knife – hámozókés, kaparókés
a small knife that is used to core, peel and segment fruit or vegetables
5.santoku knife – japán szakácskés
Compared with a classic chef’s knife, the santoku is typically shorter and has a thinner blade, a stubbier tip, and a straighter edge.
sources: Cambridge Dictionary; Longman Dictionary; Merriam-Webster Dictionary
Egészítsd ki a mondatokat a mai szavak egyikével.
Vocabulary
flexible | rugalmas |
narrow | keskeny |
to bone | kicsontozni |
serrated | fogazott |
to slice | szeletelni |
to chop | aprítani |
to dice | kockára vágni |
to mince | pépessé felaprítani |
to core | kimagozni |
to peel | hámozni |
to segment | gerezdekre vágni, filézni |
to compare with | összehasonlítani |
thinner blade | vékonyabb penge |
stubbier tip | vaskosabb végű, hegyű |
straighter edge | egyenesebb él |
surface | felület |
to mash | összezúzni |
skins | héjak |
to separate | szétválasztani |
loaf of bread | egész kenyér |