NOTW - New words to swear by

NOTW - New words to swear by

Facebook Tweet
A 2012 szeptemberi szám 6. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt.

New words to swear by

 

Ha "F-bomb"-ot (Bazmegbombát) dobunk valakire, az csúnya dolog lehet, de senki nem fogja a nyelvtani tudásinkat hibáztatni. Ez az egyike annak a számos modern szónak és kifejezésnek, amelyeket most hivatalosan is elfogadott és legújabb kiadásába felvett a Merriam-Webster Dictionary College értelmező szótár, és b venni a könyv legújabb frissítését. Ilyen további szavak a “sexting” (szexuális tartalmú sms üzenetek küldése), a “man cave” (macsópecó), a “bucket list’’ (bakancslista) and “game changer” (egy piaci környezet viszonyait átrendező vállalat).

A kiadó szerint a lista az amerikai kultúráról árulkodik. Az "underwater'' („víz alatt”) kifejezés például azon ingatlantulajdonosok nehézségeire utal, akiknek az ingatlanjukon több jelzálogtartozásuk van, mint amennyit az ér, míg az „aha moment'' (a felismerés, rádöbbenés, megértés pillanata) Oprah Winfrey által a jegyzett kifejezés.

"Az idei kiadás új szavainak némelyike képileg kifejező'' - mondta el a szótár szerkesztője, Peter Sokolowski. "Ezek a szavak mutatják, hogy angolul beszélő emberek nagyon kreatívak abban, ahogy leírják az őket körülvevő világot.'' További új szavak a "cloud computing" (számítási felhő), az "earworm" (fülbemászó dallam), az "energy drink" (energia ital), a "gassed" (lusta), a "gastropub" (gasztropub), a "mash-up" (zenei mix) és a "systemic risk" (rendszerszintű kockázat). Ha nem ismerjük e szavak jelentését, hamarosan kikereshetjük őket a szótárból!

Nehézségi szint:
alapfok
Tetszett a lecke? Oszd meg barátaiddal is!
Kapcsolódó anyagok