NOTW – Brazil protests

középfok

 A 2013. júliusi szám 5. oldalán olvasható cikket hallgathatod meg itt. A cikk fordítását is itt találod. 

Dühödt tüntetésekre és rendőrökkel való összecsapásokra került sor Brazília legnagyobb városaiban, miután több mint 200,000 ember vonult fel tiltakozásul a 2014-es Világkupa költségei ellen. Brazíliában a több mint 20 év óta látott legnagyobb tüntetésekben több mint 100,000 ment ki csak Rio de Janeiro utcáira. Habár sok tüntetés békés volt, néhány városban erőszakos események is lezajlottak. A tegnapi tüntetések azután kezdődtek, hogy a hétvégén megtartották a konföderációs kupa nyitó futball mérkőzéseit, csupán egy hónappal a pápa látogatása előtt, egy évvel a Világ Kupa és három évvel a 2016-os Rio de Janeiró-i Olimpiai Játékok előtt.

A brazil kormány milliárdokat költ arra, hogy náluk kerüljön megrendezésre a futball világkupa és az olimpiai játékok. Azonban nagyon sok brazilnak csalódást okozott a kemény adóterhelés és azt állítják, hogy igen keveset látnak viszont ebből a közoktatásban, az egészségügyben és a biztonsági és közlekedési szolgáltatásokban.

Arra az ügyre is összpontosítottak, amely elsőként robbantotta ki a tüntetéseket múlt héten – egy 10 centes emelés a busz és metró jegyárakban. Az egyik tüntető azt mondta: ”A kormány adóival lemészárolnak bennünket – mindeközben amikor reggel otthonról elindulunk a munkahelyünkre, nem tudjuk, hogy élve hazaérünk-e még a sok erőszak miatt.

A gyerekeink számára nincsenek jó iskoláink. A kórházak borzasztó állapotban vannak. A korrupció elterjedt. Ezek a tüntetések történelmet írnak majd és általuk ráébresztjük politikusainkat arra a tényre, hogy nem tűrünk tovább.”

A zúgolódások miatt aggódnak az általános biztonságért, főleg miután a múlt heti Sao Paulo-i és a hétvégi Rio-i tüntetések is sebesüléseket okozó összetűzésekbe torkollottak a rendőrséggel.

De a többsége annak a sok tízezer tüntetőnek, akik Rio-ban vonultak az utcákra, békésen tették ezt, habár dühösek a 2014-es Világkupa és a 2016-os Olimpia megszervezésére közpénzekből költött dollár milliárdok miatt, miközben másutt nagyon kevés fejlődés tapasztalható.

Kapcsolódó anyagok

Visszajelzés
Visszajelzés
Egyéb megjegyzés
Következő
Email
Vissza
Küldés
Köszönjük!